Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
-11,2% in 2024

Keniaanse avocado-oogst +4%

In 2024 daalde de Keniaanse avocado-oogst met 11,2% tot 562.000 ton, voornamelijk door verminderde regenval. Ondanks deze tegenslag wordt verwacht dat de productie in 2025 met 4% zal herstellen tot 585.000 ton, dankzij een uitbreiding van het teeltareaal en verbeterde opbrengsten door strengere kwaliteitscontroles. De groei wordt ondersteund door stimuleringsmaatregelen van de overheid, zoals de verstrekking van hoogwaardige zaailingen, trainingsprogramma's voor telers en toegang tot gesubsidieerde landbouwinputs. Hierdoor zal het beplante areaal naar verwachting met 6% toenemen tot 34.000 hectare in 2025.

Ondanks de productiedaling in 2024 steeg de exportwaarde met 11% tot een geschatte 159 miljoen dollar. Deze waardestijging is te danken aan de toenemende internationale vraag naar Keniaanse avocado's, wat het concurrentievermogen van het land op de wereldmarkt heeft versterkt. Ondertussen blijft de binnenlandse consumptie een belangrijke factor, goed voor 47% van de totale productie. In 2025 wordt de binnenlandse afzet geschat op 280.000 ton.


Klik om te vergroten

De Keniaanse avocadosector heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt, aangewakkerd door de sterke internationale vraag en de stijgende binnenlandse consumptie. In 2023 bereikte de teelt een record van 633.000 ton fruit, waarmee Kenia de zesde grootste producent ter wereld werd. De export steeg van 103.254 ton in 2022 naar 122.581 ton in 2023, en volgens schattingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw zal de export in 2024 met vijf procent stijgen tot 128.000 ton.

Ondanks de toegenomen exportvolumes in 2022 daalde de exportwaarde in 2023 met 11% door de lagere kwaliteit van de producten in vergelijking met andere grote teeltlanden zoals Mexico, Peru en Colombia. Deze landen profiteren van geavanceerdere land- en tuinbouwpraktijken en een betere infrastructuur, waardoor ze avocado's van hogere kwaliteit kunnen produceren en exporteren tegen concurrerende prijzen.

Voor 2025 wordt een verdere groei van vijf procent verwacht, wat de export op een geschatte 135.000 ton zal brengen. Deze groei wordt ondersteund door een grotere markttoegang tot landen als Irak, Zuid-Korea en India.


Klik om te vergroten

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelt dat de teelt in 2025 met vier procent zal stijgen tot 585.000 ton, dankzij de uitbreiding van het teeltareaal en de verbeterde opbrengst per hectare. Meer dan 30 districten, waaronder Murang'a, Kiambu en Nakuru, zijn actief betrokken bij de avocadoteelt vanwege hun gunstige ecologische omstandigheden. Het land profiteert van een tropisch en subtropisch klimaat, met goed verdeelde regenval en gematigde temperaturen die ideaal zijn voor de teelt van avocado's. De belangrijkste oogstseizoenen variëren van maart tot augustus en van oktober tot december, afhankelijk van de variëteit, waarbij Hass en Fuerte de meest voorkomende soorten zijn.


Klik om te vergroten

Kenia is de grootste avocadoteler van Afrika en staat op de tweede plaats wat betreft de exportwaarde van avocado's, na Zuid-Afrika. De teelt is voornamelijk in handen van kleinschalige telers, die meestal minder dan één acre (0,4 ha) land bezitten. Deze telers vormen de ruggengraat van de Keniaanse avocadosector, met elk 10 tot 20 avocadobomen per stuk land. Ongeveer 70 procent van de 966.000 avocadotelers in het land zijn kleinschalige bedrijven.

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

Voor meer informatie:
USDA
Tel: +1 202 720 2791
[email protected]
www.usda.gov

Publicatiedatum: