Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Optiflux: Op basis van een foto van een kist appelen berekent Quality Insights de maat- en blosverdeling

"Kwaliteitsbeheer en opslagoptimalisering voor hardfruit en zachtfruit"

De maatvoering en de blos van een hele koelcel appelen kennen op basis van enkele foto's. Dat inzicht biedt Optiflux met haar op algoritmen gebaseerde software Quality Insights. En bij de oogst voorspellen hoe een partij appelen het kwalitatief zal uithouden in de opslag – tot 200 dagen ver –, dat kan met Storage Insights. En wie appelen zegt, zegt ook peren en zelfs blauwe bessen, rode bessen en aardbeien, zo verzekeren ze.

Alles begon met de zoektocht naar een manier om de fruitopslag te optimaliseren. "Tot 2018 heb ik vijf jaar gewerkt aan een doctoraat aan de KU Leuven," vertelt Niels Bessemans. "Het doel was om een nieuwe bewaarmethode te ontwikkelen door het zuurstofniveau in de opslag te optimaliseren. Vandaag de dag wordt dat zuurstofgehalte doorgaans vast ingesteld per appel- of perenras. Maar met een accurate meetmethode, die vastlegt hoe het fruit ademt, kan op koelcelniveau worden bepaald wat het geschikte zuurstofniveau is voor de lange bewaring."


Op basis van een foto berekent Quality Insights de maat- en blosverdeling

Daar zit een businesscase in, waarvoor in 2021 Optiflux werd opgericht door Niels en drie partners. De meetmethode werd meteen gepatenteerd door deze spin-off van de KU Leuven, het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. "Omdat we merkten dat er in de opslag nog veel chemische rijpingsremmers worden gebruikt, zoals 1-MCP, een methode die niet te combineren valt met onze dynamische bewaarmethode voor de opslag, en aangezien veel frigo's niet luchtdicht genoeg zijn om naar heel lage zuurstofniveaus te gaan, is er beslist om de focus te verleggen van opslagoptimalisering naar kwaliteitsbeheer."

Dat gebeurt in twee stappen: het bepalen van de uiterlijke kwaliteit van een partij bij de oogst (maatvoering, kleur en schilschade) en het voorspellen van hoe de kwaliteit in een bepaalde frigo zal evolueren over de maanden heen. Voor de eerste stap heeft Optiflux de software Quality Insights ontwikkeld, voor de tweede fase Storage Insights.

Quality Insights
Quality Insights is een mobiele app waarmee foto's van het geoogste fruit worden genomen. Laten we ons even toespitsten op hardfruit. Er wordt een foto genomen van de bovenste laag appelen in een kist, zo'n 100 à 150 stuks fruit. "Dit aantal is representatief voor de kist, maar niet voor de boomgaard of voor de koelcel. Als je een derde tot de helft van de kisten die een koelcel worden ingereden kan fotograferen, bereik je evenwel een accuraatheid van 97% wat betreft de verdeling van de maten en de blos van alle appelen in de desbetreffende frigo. Voor volgend jaar plannen we ook de uiterlijke gebreken als parameter op te nemen. Denk daarbij aan rot en schilschade," legt Niels uit.

Om de beeldopname eenvoudig te maken, is Optiflux een algoritmesysteem aan het ontwikkelen voor een camerabrug. Die neemt automatisch een foto van de bovenste kist van een stapel van drie kisten die door een heftruck in de frigo's worden gereden. "Voor de traceerbaarheid worden de barcodes op de kisten automatisch gescand, al kan de registratie even goed met RFID," aldus Niels.

Niet alleen het voorraadbeheer wordt inzichtelijker, ook de handel wordt gefaciliteerd. "Als een teler of handelaar een vraag krijgt van een afnemer naar een bepaald ras, maat en kleurspecificatie, toont de software in welke frigo de meeste appelen of peren liggen die het best overeen komen met de gewenste kenmerken. Daarnaast is Quality Insights een instrument om tot een betere prijsbepaling te komen. Als een handelaar 100 kisten wil kopen bij een teler, dan kunnen beide partijen, voordat de prijs wordt bepaald, 20 tot 30 kisten fotograferen, wat een voldoende aantal is voor een representatief beeld. En wie als teler online een partij appelen aanbiedt, kan accurate en betrouwbare info over maatverdeling en kleur meegeven via een Quality Insights rapport. Het geeft kopers meer zekerheid over wat in een partij zit."


Storage Insights: Voorspelling van de hardheid en kleur van een partij peren met Storage Insights

Storage Insights
Met de bijkomende hardheid- en Brixmeting van één staal appelen of peren is Optiflux bovendien in staat de kwaliteit van een koelcel – met of zonder 1-MCP – te voorspellen voor de daaropvolgende 200 dagen. De software daarvoor is ondergebracht in Storage Insights. Het is niet meer nodig om een staal naar een labo te brengen voor dergelijk onderzoek, telers of handelaren kunnen zelf de testen uitvoeren. "Je zet zelf één staal van het fruit weg dat je op de dag van de oogst fotografeert, vervolgens na een week en daarna na twee weken, aangevuld met de gegevens van een penetrometer en een Brixmeter. Voor fruit dat lang bewaard wordt, zet je idealiter ook een tweede staal weg bij het inspectieluikje van een koelcel ter controle in januari of februari. Dit voor de bedrijven die willen bewaren tot mei of juni," geeft Niels aan, die eraan toevoegt dat met Storage Insight op basis van de initiële voorspelling een nauwkeurigheid van 90% wordt gehaald. "In 10% van de gevallen stellen we het model bij op basis van de tweede staalname om zo ook nauwkeurig te zijn in de voorspelling voor de hele lange bewaring."

De expert legt uit dat de gebruikelijke werkwijze vandaag de dag is dat men een tiental zakjes van tien vruchten bij het raampje van een koelcel plaatst en elke maand een zakje uithaalt om metingen te doen. "Maar dat is behoorlijk wat werk en tien vruchten zijn niet representatief voor de hele frigo. Wij kunnen bij de oogst met ruim 90% nauwkeurigheid voorspellen hoe de hardheid en de kleur zal evolueren over een lange periode, en dit voor elke opslagconditie. Door Quality Insights met Storage Insights te combineren, kan een teler niet alleen weten in welke koelcel welke maat- en kleurverdeling zit, maar ook, als meerdere cellen in aanmerking komen bij een bepaalde klantvraag, welke koelkamer het best eerst geruimd wordt gezien het bewaarbaarheidsniveau van een partij."

Nut in de boomgaard
Naast de voordelen op het gebied van voorraadbeheer en handel, stelt Niels dat Quality Insights zelfs in de boomgaard van dienst is. "Door foto's te nemen van het fruit in de kisten tijdens de pluk, kan een teler direct een duidelijk zicht krijgen op de maat- en kleurverdeling. Zo kunnen aan de plukkers de juiste instructies worden gegeven over het te oogsten fruit in de verschillende plukrondes. Dat kan bij appelen en peren, maar ook bij blauwe bessen en aardbeien. Bij deze laatste fruitsoort is het bovendien belangrijk om de logistiek te optimaliseren, want voor aardbeien is de houdbaarheid heel kort. Door de keuring in het veld te laten plaatsvinden kan het product rechtstreeks van de teler naar de afnemer worden vervoerd. Dan is geen controle meer nodig in een tussenstation. Het verkort de lijntjes, het scheelt in de portemonnee en het komt het milieu ten goede," vertelt Niels.


Hardware van Storage Optimum om de openingsvolgorde van koelcellen te bepalen en bewaaromstandigeheden te optimaliseren

Storage Optimum
Laten we tot slot nog even terugkeren naar het uitgangspunt van Optiflux: het optimaliseren van de opslagcondities. "Hoewel de focus al vlug op kwaliteitsbeheer kwam te liggen, bieden we ook nog steeds ons eerste product aan: Storage Optimum. Als een teler op basis van Storage Insights ziet dat een bepaalde partij geschikt is voor de lange bewaring, dan kan alsnog aan de slag worden gegaan met bewaartechnologie om die lange opslag zo goed mogelijk te laten verlopen. Bovendien hebben we sinds dit jaar een nieuwe variant, namelijk een palletsysteem om onder andere blauwe bessen en rode bessen te bewaren. De bedoeling is om blauwe bessen 6 à 8 weken in de bewaring te houden en rode bessen tot 8-9 maanden. Voor aardbeien, een zeer delicaat product, mikken we op twee à vier dagen bewaring", besluit Niels.

Voor meer informatie:
Niels Bessemans
Optiflux
+32 (0) 478 38 27 54
[email protected]
www.optiflux.world

Publicatiedatum: