De Marokkaanse sector van exotisch fruit heeft te maken met snel veranderende klimaatomstandigheden, maar wordt gesteund door een sterke buitenlandse en lokale vraag. De Marokkaanse markt is onderverdeeld in drie hoofdproducten: avocado's, die het goed doen op de as Kénitra-Larache in het noordwesten van het land, met recordvolumes dit seizoen; pitaya's of dragonfruit, voornamelijk geteeld op de as Azemmour-El Jadida verder naar het zuiden; en mango's, de grote afwezige van de lokale teelt, ondanks de toenemende Marokkaanse vraag. Teler Omar Lahlou uit Azemmour beschrijft het seizoen.
Lahlou teelt vier variëteiten dragonfruit met kalenders die lopen van juli tot februari, afhankelijk van de variëteit. Volgens hem wordt de sector van dragonfruit sterk beïnvloed door de klimatologische omstandigheden, maar blijft hij veerkrachtig. "De klimatologische omstandigheden zijn niet moeilijk, maar anders. Niet alleen de temperatuur en de regenval zijn veranderd, maar het klimaat als geheel. Er is een algemene verstoring in het hele ecosysteem, waardoor de planten onder stress staan en we onze boomgaarden niet meer kunnen herkennen. Vorige week hadden we bijvoorbeeld temperaturen van 35 graden in de Azemmour regio, terwijl we eigenlijk herfstweer zouden moeten hebben, en nu zijn de temperaturen plotseling sterk gedaald. We kunnen niets meer voorspellen, wat weerspiegeld wordt in de gemiddelde volumes. Aan de andere kant hebben we geen ziektegerelateerde verliezen en zijn er minder teeltproblemen in de exotische fruitsector in de regio.
Volgens de teler liepen de verliezen in termen van opbrengsten en volumes dit seizoen op tot 15-20% in vergelijking met een normaal seizoen, wat rechtstreeks toe te schrijven is aan de klimaatverstoringen. Hij voegt eraan toe: "We hebben echter betere prijzen gekregen die de verliezen compenseren. De vraag is sterk, zowel op de lokale markt als voor de export."
De buitenlandse vraag komt volledig uit de Europese Unie, zegt Lahlou. "Exotisch Marokkaans fruit zoals dragonfruit maakt naam en de Marokkaanse oorsprong wordt langzaam maar zeker gevestigd. Er is veel concurrentie met Spanje, maar indirect. Wij profiteren van vensters in het jaar waarin het Spaanse aanbod afneemt terwijl het Marokkaanse aanbod hoog is, waardoor de prijzen goed blijven. Ik zou niet zo ver willen gaan om te zeggen dat er sprake is van complementariteit, maar de schommelingen zijn soms in het voordeel van Spanje, vooral in de zomer, en soms in ons voordeel."
Op de lokale markt wint dragonfruit volgens Lahlou aan populariteit: "Het is nu normaal om dragonfruit of pitaya in de schappen te vinden, terwijl het een paar jaar geleden nog iets nieuws en curieus was. We profiteren van een periode in het jaar, tegen het einde van augustus en september, waarin er geen fruit op de markt is, behalve meloenen of watermeloenen, en consumenten zich richten op exotisch fruit, waardoor de lokale consumptie op peil blijft."
Vooruitkijkend blijft de weg naar mangoteelt veelbelovend, met een sterke lokale vraag die de Marokkaanse import stimuleert tot 12.000-13.000 duizend ton mango's in de zomer van 2024, terwijl de lokale teelt vrijwel onbestaande is. "Het zal tijd kosten om een Marokkaanse mangoteelt op te zetten. Het ontbreekt de Marokkaanse telers vooral aan knowhow in de mangosector en aan plantaardig materiaal. We moeten beginnen met het importeren van zaailingen en het uitvoeren van proeven om variëteiten te ontwikkelen. Tot nu toe is dit een riskante onderneming geweest, omdat telers zich liever op de teelt van avocado's richten. Voor de rest is de vraag er, de kans is er, maar het zijn de kwekerijen die de eerste stap moeten zetten."
Wat de telers van avocado's betreft, zij genieten van een seizoen met grote volumes, geholpen door een duidelijke verbetering van de weersomstandigheden in het noorden van het land in vergelijking met het vorige seizoen. De sector is zelfs slachtoffer van zijn eigen succes: door de overvloedige teelt zijn de prijzen aan het begin van het seizoen gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Voor meer informatie:
Omar Lahlou
Frutenza Sweet Pitaya Morocco
Tel: +212 664 716976
[email protected]
www.frutenza.ma