Op de jaarlijkse HortNZ-conferentie in Tauranga uitte een teler uit Hawke's Bay zijn bezorgdheid over het versnelde tijdschema van de regering voor de herziening van de regelgeving omtrent genetische technologie. De teler wees op mogelijke risico's voor de toegang tot de markt en het rendement van telers. De discussie benadrukte het belang van het behoud van Nieuw-Zeeland's schone en duurzame imago, en de risico's van het wijzigen van de huidige positie ten opzichte van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en genetisch gemanipuleerde (GE) producten. De regering is voornemens om het de facto verbod op genetisch gemodificeerde organismen op te heffen en een speciale regelgevende instantie op te richten die toezicht houdt op het veilige en ethische gebruik van biotechnologie en de goedkeuring van proeven versnelt.
Er werd bezorgdheid geuit over de impact van het opheffen van het GGO-verbod op de marktpositie van Nieuw-Zeeland, met mogelijke aanzienlijke gevolgen voor de export en de internationale perceptie onder consumenten. Daarnaast kwamen ethische kwesties aan bod, zoals de mogelijke toekomstige beperkingen voor telers door octrooien op genetisch gemodificeerd diervoeder die zijn voorgesteld door het Europees Octrooibureau. Dit zou de beschikbare genenpool voor telers kunnen beperken, wat vragen oproept over het eigendom van natuurlijke biologie en de kans dat Nieuw-Zeeland soevereiniteit opgeeft in het kader van internationale handelsovereenkomsten.
Māori Kiwifruit Growers heeft het belang onderstreept van een voorzichtige, maar transparante benadering van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Ze benadrukten de noodzaak om originele soorten te beschermen en uitten hun bezorgdheid dat verplichte etikettering van GGO's een wereldwijd probleem voor consumenten zou kunnen vormen. Ze wezen erop dat Nieuw-Zeeland zijn reputatie van hoge kwaliteit en vertrouwen moet behouden. Daarnaast werd erkend dat de 28 jaar oude regelgeving dringend moet worden aangepast aan de nieuwste technologieën, met een duidelijke focus op het definiëren van GGO's. Nieuw-Zeeland, als relatief recente gebruiker van deze technologieën, heeft de kans om te leren van de ervaringen van andere landen. Volgend jaar zal de wetgeving worden herzien door een selecte commissie en wordt er een openbare raadpleging georganiseerd, waarbij telers worden aangespoord om breed betrokken te zijn bij het proces.
Bron: FarmersWeekly