"De eerste zero residu vijgen van het seizoen hebben ons pakstation begin augustus verlaten", zegt Antonio Vito Ancona van OP Ancona, een Italiaanse telersvereniging die al meer dan 40 jaar vijgen teelt in de zuidelijke regio Basilicata. Ze worden op de markt gebracht onder het merk Il fico Lucano. "De oogst begon ongeveer twee weken te vroeg als gevolg van het zeer warme weer. Het fruit werd vroeger rijp, maar de maten zijn kleiner en in volume geven we 20% prijs. Het watertekort heeft het ons overigens heel moeilijk gemaakt om de planten in goede conditie te houden."
De vrucht is groen van kleur met barstjes en een paarse blos. De schil is dun terwijl het amberkleurige vruchtvlees rijk is aan kalium, magnesium, ijzer en vitamine C, B en K.
"Dit jaar zien we veel interesse van binnen- en buitenlandse handelaren. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van vorig seizoen, maar de vraag is levendiger. Onze vijgen bereiken de Italiaanse groothandelsmarkten (zoals Milaan, Treviso, Bergamo, Padua, Parma, Florence, Turijn, Udine Mestre, Livorno en Bologna) en de Duitse groothandelsmarkten in verpakkingen van 500 g, die vervolgens in kartons van 3 kilo worden geplaatst. Gezien de vroege oogst denken we dat we eind september klaar zullen zijn met de afzet. Alles zal echter afhangen van het weer en dan vooral van de relatieve vochtigheid."
Voor OP Ancona zijn vijgen een van de belangrijkste producten. De telersvereniging is zelfs een van de voortrekkers van het project "Studie en implementatie van innovatieve gewasbeschermingsstrategieën voor de vijgenteelt", waaraan ook de universiteit van Bari meewerkt.
Voor meer informatie:OP Ancona
Via Liborio Romeo, 7
75025 Policoro (MT) – Italië
Tel: +39 (0)835 972149
info@opancona.it
opancona.it