Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoen Opperdoezer Ronde afgetrapt met oogstfeest

Afgelopen donderdag (27 juni) en zaterdag (29 juni) stond in het teken van de aftrap van het nieuwe seizoen van Opperdoezer Ronde. Met een oogstfeest werd deze aftrap gevierd in de vorm van zowel een uitverkocht pop-up diner met zo'n 50 foody influencers en retailers als een openbaar event voor toestromend publiek uit heel Nederland, zo meldt de telersvereniging Opperdoezer Ronde.

Het oogstfeest gaf een kijkje in de keuken bij de werkzaamheden rondom de traditionele oogst van de Opperdoezer Ronde. "Tijdens het oogstfeest werden de bezoekers meegenomen in het echte ambachtelijke verhaal van de Opperdoezer Ronde en mocht men zelf aan de slag op het land. Met een greepje in de hand rooiden ze hun eigen maaltje Opperdoezer Ronde uit de grond." De foody influencers ervaarden het als: "Loodzwaar werk. Wij zullen nooit meer mopperen als we de prijs zien van een kilootje."

"Tijdens het pop-updiner op donderdag werd er flink gesmuld van de bijzondere romige en frisse smaak van deze oeroude Nederlandse aardappel, die door 'ambassadeurs' zoals sterrenchefs Onno Kokmeijer, Michiel van der Kroft en Erik van Loo wordt geprezen. De setting was zeer idyllisch en compleet in lijn met de authentieke uitstraling van de Opperdoezer Ronde. De foody influencers konden het oog voor detail dan ook enorm waarderen en prezen de prachtige tafelsetting."

"De Opperdoezer Ronde is bij de oudere generatie zeer bekend en roept een gevoel van nostalgie op. Bij jongere generaties, zoals Millennials (geboren tussen 1981 en 1996) en Generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012), die momenteel een aanzienlijk deel van de koopkracht vertegenwoordigen en naar verwachting een groeiende invloed zullen hebben, is de bekendheid echter gering. Dit is opmerkelijk, aangezien deze aardappel perfect aansluit bij hun behoeften en waarden, die tijdens het oogstfeest vanuit het pure verhaal dan ook uitvoerig onder de aandacht werden gebracht."

Oer-Nederlands seizoensproduct
De Opperdoezer mag alleen worden geteeld in de honderd hectare zogenoemde 'zavelgrond' (bestaande uit zand en klei) rondom de kerk van het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Hier worden deze smakelijke en karakteristieke piepers al bijna 160 jaar geteeld en gerooid. De Opperdoezer Ronde heeft een erkende BOB-status, wat staat voor Beschermde Oorsprong Benaming. Dit is een officiële Europese classificatie voor producten waarvan de productie en verwerking plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied, en volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Er is een Europees register met daarin bekende producten als Feta, Gorgonzola en Prosciutto di Parma (Parma ham). Het ras mag daarom ook niet aangepast worden, omdat het dan een ander ras wordt en daarmee verliest de Opperdoezer Ronde zijn status en wij een stukje culinair erfgoed.

Ambachtelijk
Vanwege de kwetsbare schil vindt het rooien vandaag de dag nog steeds veelal op ambachtelijke wijze plaats; met de hand. Daarnaast is het een echt seizoensproduct. De Opperdoezer Ronde wordt gerooid van eind mei tot augustus – afhankelijk van de weersomstandigheden – en zijn daarna tot de voorraad strekt verkrijgbaar.

Voor meer informatie:
Opperdoezer Ronde
www.opperdoezerronde.nl

Publicatiedatum: