Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed moment voor Siciliaanse biologische druiven

Het is een goede tijd voor de Siciliaanse druivensector. In Canicattì, in de provincie Agrigento, is begin juni begonnen met de oogst van de vroege rassen, waaronder de Victoria druif, een variëteit met pitten die in 1962 het licht zag en zijn naam ontleent aan zijn veredelaar, Lepadatu Victoria, een onderzoekster aan het Onderzoekscentrum voor Wijnbouw van Pietroasele in Roemenië. Een ander vroeg ras dat momenteel geplukt wordt, is Black Magic, van Moldavische oorsprong, geïntroduceerd in Italië in 1986.

"Dit jaar zien de druiven aan de planten er zeer goed uit: grote, homogene trossen en vrij van vlekken, met uitzondering natuurlijk van de gebruikelijke vlekjes op het biologisch geteelde product", zegt Francesco Petralito, directeur van Bioplus. "De druiven hebben een Brix-waarde van tussen de 14 en 16 graden en we oogsten ongeveer dezelfde volumes als vorig jaar."

Francesco Petralito

Bioplus teelt witte, rode en zwarte druiven met en zonder pitten. "De prijzen liggen zoals gewoonlijk hoger aan het begin van het seizoen en nemen later iets af naarmate het seizoen vordert en andere rassen op de markt komen. Op dit moment plukken we Victoria en Black Magic druiven, maar in augustus komen we pas goed op dreef met het Italia ras. Op het eind van het seizoen hebben we dan ook Red Globes beschikbaar. We zullen druiven oogsten tot in november, al hangt het einde van het seizoen altijd wat af van de weersomstandigheden."


Victoria druiven

"Onze opbrengst van circa 10.000 ton is volledig bestemd voor de export", zegt de expert. "Ongeveer 65% gaat naar Frankrijk, de rest wordt verzonden naar Duitsland, Nederland en Polen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de consumptie van bio-producten in Italië nog steeds achteroploopt in vergelijking met andere Europese landen. Bovendien zijn we in staat om te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen in het buitenland. De druiven met pit komen voornamelijk in Frankrijk terecht, terwijl de vraag in Duitsland, Nederland en andere Noord-Europese landen zich bijna volledig op pitloze rassen richt. Precies om deze reden willen we binnen vijf jaar bijna volledige omschakelen naar pitloze druiven."

Black Magic druiven

Biologische teelt vereist coherente keuzes
"We telen enkel biologische druiven", vertelt Petralito. "Daarom proberen we ook het gebruik van plastic zoveel mogelijk te beperken. We gebruiken kartonnen kratten voor het bulkproduct, en daarnaast papieren zakken of kartonnen trays, die hooguit een kleine hoeveelheid PLA bevatten, een materiaal op basis van maïs, bieten, suikerriet en andere natuurlijke en hernieuwbare materialen."

Nieuw: passiefruit
"Een bedrijf moet zichzelf altijd in vraag stellen en nieuwe uitdagingen aangaan", besluit de ondernemer. "Naast druiven telen we daarom dit jaar ook passiefruit op bio-dynamische manier. De eerste oogst zal plaatsvinden van juli tot oktober en vervolgens van december tot april."

Voor meer informatie:
Bioplus Srl
Viale Regina Margherita, 169
92024 Canicattì – Italië
Tel: +39 331 950 7789
[email protected]
bioplus.srl

Publicatiedatum: