Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Voetbalanalyse' Wim Waterman: Mooie eerste helft, moeilijke tweede helft

"Het was weer een uienseizoen waar alles inzat"

Tholen - "We kijken terug op een mooie eerste helft en een moeilijke tweede helft van het uienseizoen. Het lijkt wel voetbal, als je de wedstrijd maar wint", lacht Wim Waterman van Waterman Onions. De uienverpakker/exporteur uit Emmeloord gaat traditiegetrouw - in tegenstelling tot veel Zeeuwse collega's - net zolang met de oude uien door tot er voldoende nieuwe zijn. "Sommige jaren voeren we de oude en nieuwe uien naast elkaar, maar dit jaar zullen we wel een naadloze overgang hebben omdat we de kwalitatief minder uien eerder links laten liggen. Andere jaren gaan we nog weleens door met oude uien tot augustus, maar dat zal dit jaar niet aan de orde zijn."


Wim en Erik Waterman tijdens de Fruit Logistica dit jaar

"Het was weer een seizoen waar alles in zat. Grote en kleine volumes, goede en slechte kwaliteit en een grote diversiteit in bestemmingen. De laatste maanden waren voor de uienhandel best treurig, tegelijkertijd is het seizoen van de rode uien prima verlopen", constateert Wim. "Waar vorig jaar de uien tot het eind toe op een hoog niveau bleven, was daar nu geen sprake van. Zo zie je maar dat je niet kunt bouwen op resultaten uit het verleden. Ieder seizoen heeft weer zijn eigen unieke kenmerken. We zien nu de vraag uit Europa minder worden, daarentegen zijn onze uien in de overzeese gebieden weer meer in trek. Zij kunnen nu uit de oude en nieuwe uien kiezen."

Dat door de hoge uienprijzen afnemers nieuwe alternatieven hebben gevonden in andere landen, ziet Wim niet als een bedreiging. "We zijn die markten kwijtgeraakt doordat bijvoorbeeld een land als China de uien goedkoper aanbood, maar nu wij goedkoper zijn dan de Chinezen heb je die markten ook weer zo terug. Het is niet ons doel om de goedkoopste te zijn, maar tussen de uienklanten zitten gewoon veel prijskopers en die switchen makkelijk. De oogsten op het zuidelijk halfrond zijn inmiddels achter de rug, daardoor zijn we de laatste weken ook wel wat markten kwijtgeraakt. De prijsrange van de oude uien is nu heel breed, vooral afhankelijk van grofte en bestemming. De middelsortering moet vooral zijn weg vinden naar Afrika. De afzet van de grove uien loopt in Europa nog prima door."

Vooruitblikken op het nieuwe seizoen is nog vroeg. "We zitten tenslotte nog maar in juni. Maar wat ik gezien heb aan plantuien vind ik niet tegenvallen. Wel blijft het altijd aankijken hoe de kwaliteit na het drogen eruitziet, maar het is nog te vroeg om daar wat van te zeggen."

Voor meer informatie:
Wim Waterman
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
[email protected]
www.waterman-onions.nl