Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Euro en US dollar domineren handel buiten EU in 2023

In 2023 werd 46% van de totale extracommunautaire handel in goederen verhandeld in euro's en 42% in Amerikaanse dollars. Andere valuta's van de EU-landen dan de euro werden gebruikt voor 2% van de handel, en andere valuta's waren goed voor 10%.

De euro was de meest gebruikte valuta voor de export, met een aandeel van 52%, vóór de Amerikaanse dollar met 32%, valuta's van andere EU-landen dan de euro met 3% en andere valuta's met 14%.

In 19 van de 27 EU-landen was de euro de meest gebruikte valuta voor de uitvoer van goederen naar landen buiten de EU in 2023. Het hoogste aandeel werd genoteerd in Slovenië (90%), Kroatië (82%) en Letland (78%).

In 6 EU-landen was de US-dollar de meest gebruikte valuta voor de uitvoer. Hiervan werd een aandeel van meer dan 50% genoteerd in Cyprus (76%), Ierland (65%) en Griekenland (54%).

Het aandeel van andere EU-valuta's dan de euro was bijzonder hoog in Zweden en Denemarken, met aandelen van respectievelijk 50% en 28%, voornamelijk vanwege het gebruik van hun eigen nationale valuta.

De Amerikaanse dollar was de meest gebruikte valuta voor import in 2023, met een aandeel van 50%, gevolgd door de euro met 41%. Andere valuta's van EU-landen dan de euro waren goed voor 1% en andere valuta's voor 7%.

In 2023 was de Amerikaanse dollar in 16 van de 27 EU-landen de meest gebruikte valuta voor de import van goederen buiten de EU. Het aandeel van de US-dollar in de import buiten de EU was het grootst in Finland (67%), Griekenland, Polen en Litouwen (alle met een aandeel van 64%).

In de overige 11 EU-landen was de euro de meest gebruikte valuta voor import, met het hoogste aandeel in Slovenië (77%), Kroatië (70%) en Slowakije (60%).

Valuta's van andere EU-landen dan de euro bereikten dubbele cijfers in Tsjechië (24%) en Denemarken (13%).


Bron: ec.europa.eu

Publicatiedatum: