Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse uienprijzen 46% hoger dan in 2019

Op dit moment brengen bruine en witte uien op de Zuid-Afrikaanse gemeentemarkten meer dan R92 (4,70 euro) per 10 kg op en rode uien bijna het dubbele: R195 (10 euro) per 10 kg. In zijn wekelijkse marktanalyse op YouTube merkt land- en tuinbouwdeskundige dr. Johnny van der Merwe een correlatie op tussen de prijsbewegingen van dit seizoen en die van 2019, zij het dat de prijzen dit seizoen 46% hoger liggen.

Verstoringen in de elektriciteitsvoorziening en gestegen kosten in de hele waardeketen hebben de Zuid-Afrikaanse uien- en aardappelopbrengsten hard getroffen, maar als de analogie van 2019 standhoudt, zegt Van der Merwe, kunnen consumenten de komende maanden wat steun verwachten.

"Ervan uitgaande dat we de trend van 2019 blijven volgen, kunnen we verwachten dat de prijzen de komende 3 weken op dit hoge niveau blijven en daarna mogelijk gaan dalen. We zien misschien weer iets betere prijzen in oktober, maar de algemene trend zal vanaf nu naar verwachting lager zijn."

Dagelijkse cijfers over de afzet van uien, gepubliceerd door Potatoes South Africa, laten zien dat minder dan 22% van de beschikbare zakken van 7 kg uien vorige week op de markten werden verkocht tegen een gemiddelde prijs van R70 (3,60 euro) per zak. De week ervoor was het aanbod meer dan 100.000 zakken (10 kg) lager en de prijs iets hoger.

Tomaten en aardappelen
De tomatenprijzen daalden de afgelopen week met 31% tot een gemiddelde van R7,16 per kilo, terwijl de volumes met 17% toenamen. "Het is vooral een tekort aan de vraagkant," zegt een tomatenhandelaar. "De derde week van juni is altijd een moeilijke tijd. Volgende week zou het volume weer moeten afnemen, waardoor de prijzen zullen stijgen."

De betaalbaarheid van aardappelen is verbeterd tot rond de R50 (2,60 euro) per 10 kg. Van der Merwe kijkt naar historische trends en stelt dat de prijs tot eind augustus op dat niveau zal blijven, voordat hij in oktober een piek bereikt van ongeveer R90 (4,70 euro).

Bron

Publicatiedatum: