Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Berpadi World Garlic (Spanje)

"Jammer om inheems knoflookras in te ruilen voor Chinese variëteit"

De knoflookoogst is goed van start gegaan in Spanje. Het weer zit mee, hoewel het vorige week iets moeilijker ging door de regenbuien tijdens de laatste fase van de oogst van de Spring knoflook.

"Ongeveer de helft van de oogst is al opgeslagen, maar er zijn wat problemen in de magazijnen door de hoge relatieve vochtigheid. Er ligt dus nog 50% op de velden, waarvan een deel toch last zal hebben van de voorbije regens", zegt Padilla Jiménez, manager van Berpadi World Garlic. "Desondanks is de start erg goed geweest. De kwaliteit is prima en met 25-30% minder areaal zijn de telersprijzen redelijk hoog. Ook de vraag is op peil."

"We zien dat er een groot tekort is aan knoflook in Europa en nu is het Spanje dat aan al deze vraag moet voldoen, dus we voorspellen een positief seizoen. Dat is ook nodig na drie problematische jaren met slechte kwaliteit en een zeer gecompliceerde afzet."

"We hebben jaren achter de rug met 40-50% klasse II-product dat vanwege esthetische defecten weinig kans maakte op de versmarkt. Daarom is het zo belangrijk om een goed seizoen te kunnen draaien. De telers moeten immers herstellen van de verliezen van voorgaande jaren, anders zal het areaal opnieuw krimpen volgend jaar."

Meer Argentijnse knoflook in 2024
In 2023 is de Spaanse knoflookimport met 55% gestegen ten opzichte van 2022 en ook in de eerste drie maanden van 2024 is er een toename waargenomen, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Handel.

In 2023 verdubbelde de import uit Frankrijk tot meer dan 1.000 ton en in de eerste drie maanden van 2024 overtrof het uit Nederland geïmporteerde volume (1.200 ton) dat van heel 2023. Maar vooral de import uit Argentinië valt op. In het eerste kwartaal van 2024 importeerde Spanje bijna vier keer zo veel knoflook uit Argentinië (4.500 ton) als in heel 2023.

"We moeten blijven kiezen voor paarse knoflook"
"Over ongeveer 8 dagen begint de oogst rond Antequera, in Andalusië. De teelt is er omvangrijk en we horen dat de kwaliteit goed is. Over 2 à 3 weken schakelen we dan over op de oogst in Castilla-La Mancha."

"Door de slechte opbrengst van vorig jaar is het areaal paarse knoflook met 45% afgenomen. Toch moeten we blijven investeren in paarse knoflook", zegt hij. "Het is immers een inheems product dat aangepast is aan ons klimaat. Als het warm en zonnig is, kan de paarse knoflook rond 15-20 juni worden geoogst. De sector kiest vaak voor de Chinese Spring knoflook omdat het een vroeg ras is met een grote gemiddelde opbrengst. Maar eind mei, wanneer de oogst plaatsvindt, is ook de periode met vaak minder goed weer."

"Met de Chinese knoflook hebben we eigenlijk altijd problemen met de oogst. Ik denk dat we ons daarom moeten afvragen of we niet tegen de natuur ingaan door een uitheemse variëteit te planten. Spring knoflook levert meer kilo's op, maar als we telkens één goed en twee slechte jaren hebben, zullen we die ook gauw beu worden. Dat is niet vol te houden. Daarom is het jammer dat we nog steeds de inheemse paarse knoflook links laten liggen", besluit Bernardo Padilla Jiménez.

Voor meer informatie:
Bernardo Padilla Jiménez
Berpadi World Garlic
Balazote (Albacete) – Spanje
Tel: +34 650 455 882
[email protected]
www.berpadiwg.com

Publicatiedatum: