Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regen geen spelbreker in knoflookteelt Albacete door vroege oogst

De regen- en hagelbuien van de afgelopen dagen in de Spaanse provincie Albacete hebben slechts een kleine impact op de knoflookoogst, want die loopt een maand voorop op het gebruikelijke schema en bovendien heeft de sector grote vooruitgang geboekt in de mechanisatie van de oogst.

"De oogst van de Spring knoflook is bijna voorbij in Castilla-La Mancha, 20 tot 25 dagen vroeger dan normaal. De schade door het slechte weer is dus beperkt. Normaal begint de oogst van Spring knoflook in La Mancha in de eerste week van juni, maar dit jaar werd op 15 mei al de eerste knoflook uit de grond gehaald", vertelt Luis Fernando Rubio, directeur van de Anpca, de Spaanse vereniging van knoflooktelers en -handelaren.

"De impact van het onweer is minimaal en lokaal. We hebben weet van wat lichte schade op percelen met paarse knoflook waar de hagel insloeg op het loof", aldus de directeur van deze vereniging die meer dan 1.800 telers en de 56 handelsbedrijven in Spanje vertegenwoordigt, die samen goed zijn voor 70% van de totale Spaanse oogst.

Ook de vooruitgang die is geboekt in het mechanisch oogsten van de knoflook is volgens Luis Fernando Rubio een bepalende factor voor het snelle verloop van de oogst. Telers vinden immers, maar moeilijk arbeidskrachten en ook de wetgeving inzake arbeid duwt de sector naar meer automatisering.

"De mechanisatie van de knoflookoogst is de afgelopen twee seizoenen aanzienlijk toegenomen in Spanje, hoewel het pas dit jaar is dat het begint op te vallen. Dit vertaalt zich in een veel snellere en efficiëntere overdracht van het gewas van de velden naar de droog- en verpakkingsinstallaties", zegt de directeur van Anpca.

"Hoewel de regen voor wat verlies heeft gezorgd, is de opbrengst dit jaar aanzienlijk en is de maatsortering prima. De kwaliteit is zelfs spectaculair en dat zie je meteen weerspiegeld in de prijzen. Die zijn veel hoger dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar", vertelt Luis Fernando Rubio. "We hopen nu dat ook de oogst van de paarse knoflook zonder al te veel problemen kan plaatsvinden en dat ook daar de kwaliteit op niveau is."

Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
Anpca
Plaza Arrabal del Coso, s/n. Aptdo. 66
16660 Las Pedroñeras (Cuenca) – Spanje
Tel: +34 638 10 39 10
www.anpca.es
[email protected]

Publicatiedatum: