Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitspraak rechtbank over gebruik vangkooi en ondersteunend afschot blauwe bessentelers

De rechtbank in Roermond heeft maandag 31 mei uitspraak gedaan in een zaak tussen Fauna4Life/Animal Rights en Provincie Limburg.

Inzet van Fauna4Life/Animal Rights was het verbieden van de vangkooi die wordt gebruikt door met name blauwe bessentelers in onze provincie. Met die vangkooi worden spreeuwen gevangen die als eerste het gebied 'verkennen'. Na de vangst worden deze dieren elders weer losgelaten. Door het wegvangen van deze spreeuwen kunnen daarna grotere groepen spreeuwen moeilijker de percelen vinden en wordt daarmee vraatschade beperkt. Mochten er toch grotere kolonies spreeuwen de weg naar de blauwe bessen weten te vinden, bestaat er nog steeds de mogelijkheid tot ondersteunend afschot.

Het verbod is verworpen. De afgegeven vergunningen door de Provincie blijven in stand gehouden, dus telers mogen gebruik blijven maken van deze vangkooien en ondersteunend afschot om faunaschade terug te brengen.

Wel is door Fauna4Life/Animal Rights een bodemprocedure aangekondigd, waardoor in oktober een nieuwe zaak wordt behandeld over de inzet ze vangkooien en ondersteunend afschot.

De gehele uitspraak is hier te lezen.

Publicatiedatum: