Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris Hoek (Heemskerk fresh & easy) en Ronny Bruijnen (Fossa Eugenia) over impact wateroverlast:

"Als dit wisselvallige weer aanblijft, voorzien we problemen bij meer gewassen"

Tholen - "De impact van de wateroverlast op de Nederlandse vollegrondsgroententeelt is fors", aldus inkoper Chris Hoek van Heemskerk fresh&easy uit Rijnsburg. "De Nederlandse telers kunnen tot nu toe nog niet spreken van een zorgeloos seizoen. April en mei waren maanden waarin neerslagrecords werden verbroken. Het probleem was niet alleen de totale hoeveelheid neerslag, maar ook hoe en waar het is gevallen. Flinke hoeveelheden regen in korte tijd zorgde voor veel overlast. En na een natte winter waarbij de grond flink verzadigd is geraakt, was de hoop op een goed voorjaar, maar ook die is er helaas niet gekomen."

"Door te natte bodems valt de groei tegen; percelen moeten worden overgeslagen omdat de kroppen in groei achterblijven en wat wel wordt geoogst is kleiner en lichter dan gewenst. Dit zien wij vooral terug in de slasoorten en de andijvie en dit kan later in het seizoen voor gaten in het teeltplan zorgen. Door aanhoudende regen beginnen de slasoorten ook andere defecten te tonen, zoals smet", vervolgt de inkoper.

"Echter, tot op heden zijn de problemen het meest zichtbaar in de spinazieteelt. Hagelbuien in de eerste weken van het seizoen zorgden al voor hagelschade; later zijn er verspreid over Nederland veel velden spinazie onder water gelopen en verloren gegaan. De spinazie die wel geoogst kan worden is door de natte teeltomstandigheden vaak van mindere kwaliteit. Als dit wisselvallige weer aanblijft voorzien de telers nog meer problemen, ook bij gewassen waarbij het nu nog niet zichtbaar is", besluit Chris.

Dat beaamt commercieel directeur Ronny Bruijnen van telersvereniging Fossa Eugenia. "We hebben het natste voorjaar sinds 1983 achter de rug. Het euvel is weleens dat mensen denken dat de problemen voorbij zijn, zodra de zon weer gaat schijnen, maar dat duurt altijd langer dan men verwacht. De planten die deze ellende hebben meegemaakt staan veelal nog enkele weken en die impact wordt nog weleens onderschat."

"Met name in de spinazie zien we nu grote 'struggles' in de aanvoer en kwaliteit. Ook de ijsbergsla heeft veel voor haar kiezen gehad met onder meer roodverkleuring en smet als gevolg. Het is niet dat er geen ijssla beschikbaar is geweest, maar de uitdagingen waren door de waterproblemen wel groot. Gelukkig zien we in de markt nu wel herstel optreden, maar het duurt even voor de exportmarkt weer vertrouwen krijgt in het product."

"Eigenlijk alle vollegrondsgroenten hebben links of rechts wel te maken met de wateroverlast en dat zorgt ervoor dat veel groenten goed aan de prijs zijn. Zo was de oude prei her en der op, wat leidde tot een goede vraag naar de nieuwe prei. Die was weliswaar nog wat dun, maar wel van goede kwaliteit. Ook de courgetteproductie komt nog niet echt los."

Voor meer informatie:
Heemskerk fresh & easy
Vinkenweg 32
2231 NS Rijnsburg
+31 71 402 13 38
[email protected]
www.heemskerkfresh.com

Voor meer informatie:
Fossa Eugenia
Kraneveldweg 4
5961 GT Horst
T. +31 (0)88-3210210
[email protected]
www.fossaeugenia.com