Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook bij Siciliaanse druiventeelt wordt pitloos de norm

"De eerste druiven zijn dit jaar half mei geoogst en we zitten nu midden in de pluk van de vroege rassen, onder meer van Arra 30. Het fruit is van uitstekende kwaliteit en de afzet loopt vlot", zegt Angelo Brunetti, directeur van het Siciliaanse Casa Grazia.

Angelo Brunetti met pitloze rode druiven

Het bedrijf heeft een areaal van ongeveer 200 hectare van bijna allemaal pitloze rassen. Op enkele kleine percelen staan traditionele rassen, maar ook die zijn van zeer hoge kwaliteit, ook omdat de planten nog vrij jong zijn.

Pitloze rode druiven

"We zitten al twintig jaar in de druivensector en ongeveer tien jaar geleden zijn we begonnen met dit pitloze avontuur", vertelt Brunetti. "Vooral de afgelopen zes jaar hebben we veel geïnvesteerd in pitloze rassen. We waren zelfs een van de pioniers in Sicilië voor dit segment en tegenwoordig telen we een reeks clubrassen zoals Arra, Bloom en Sunworld, waarvoor we royalty's betalen. Het assortiment betreft groene, rode en rosé variëteiten."

Tros pitloze groene druiven

"De reden voor het succes van pitloze druiven is snel verklaard. Jonge mensen vermijden liever het gedoe van het verwijderen van de pitjes. Dat zag je eerst alleen in het buitenland, in de VS en Noord-Europa, maar nu ook almaar meer in Italië. En omdat onze partners voornamelijk exporteurs zijn, presenteren we ons als de aangewezen leveranciers voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt. Vanaf dit jaar zullen we ook Autumn Crisp oogsten, zodat we tot ver in september product beschikbaar zullen hebben."

Angelo Brunetti en Gianni Raniolo: een jarenlange samenwerking die heeft bijgedragen aan de introductie van pitloze druivenrassen op Sicilië

"De afzet is zeer levendig", besluit Brunetti. "We krijgen daarom een gemiddeld 20% hogere prijs dan in dezelfde periode vorig jaar. Eendracht maakt macht, en ik moet zeggen dat de samenwerking met Gianni Raniolo, een druivenexpert uit Mazzarrone, door de jaren heen het verschil heeft gemaakt. Niet in de laatste plaats vanwege zijn inzet voor de verspreiding van pitloze rassen op Sicilië."

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Casa Grazia
Angelo Brunetti
Zona Ind.le 2 Strada C/da Brucazzi
93012 Gela (CL) – Italië
Tel: +39 348 373 8961
[email protected]

Publicatiedatum: