Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Irans pistache-export in de kijker

In het vorige Iraanse kalenderjaar, dat eindigde op 20 maart, rapporteerde Iran een export van ongeveer 120.000 ton pistachenoten, goed voor ongeveer 1 mld dollar aan inkomsten. Deze export maakte deel uit van de meer dan 200.000 ton die op nationaal niveau werd geoogst, zoals een vertegenwoordiger van de Iran Pistachio Association aangaf. Leden van de Europese Unie ontvingen 92 mln euro van deze export in 2023, een daling van 17 procent ten opzichte van de 111 mln euro die in 2022 werd geëxporteerd, zo blijkt uit gegevens van Eurostat. Ondanks deze daling bleef Iran de op een na grootste pistache-exporteur naar Europa, na de VS.

Duitsland kwam naar voren als de belangrijkste Europese importeur van Iraanse pistachenoten, met aankopen voor een totaalbedrag van €49 mln. Italië en Spanje behoorden ook tot de grote importeurs, met respectievelijk € 7 mln en € 5 mln aan import. De VS, die de lijst aanvoerde, exporteerde pistaches ter waarde van €640 mln naar Europa, een daling van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. Turkije stond op de derde plaats met een export naar Europa van 51 mln euro, ook een daling.

Ondanks de wereldwijde erkenning van Iran voor zijn "groene goud", heeft de teelt van pistachenoten te kampen gehad met uitdagingen als gevolg van waterschaarste en door het klimaat veroorzaakte droogte, waardoor zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de oogst is aangetast. Deze milieubeperkingen hebben in de loop der jaren geleid tot een aanzienlijke daling van de teelt, wat de noodzaak van duurzaam waterbeheer in de landbouwsector benadrukt.

Bron: tehrantimes.com

Publicatiedatum: