Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marktvooruitzichten Europees druivenseizoen

"Ondanks de aanzienlijke moeilijkheden veroorzaakt door zware regenval aan het begin van het jaar, was het druivenseizoen over het algemeen positief. Aanvankelijk waren er verliezen door ziekten als gevolg van overmatige regenval, maar uiteindelijk werden er tot week 46 hogere opbrengsten dan in voorgaande jaren en een goede fruitkwaliteit behaald. Dit was gunstig voor zowel telers als de markt als geheel," aldus Marc Nikolai van de Kölla Group.

De winter in verschillende delen van Europa was, net als in de afgelopen jaren, zeer onvoorspelbaar. De meest opvallende factoren waren onder andere:

  • Mildere temperaturen en relatief weinig regen in de herfst
  • Een decembermaand, die gemiddeld warmer was dan in voorgaande jaren
  • Een extreem koude januarimaand
  • Februari die begon met warme temperaturen en later afkoelde
  • Een milde, maar regenachtige maand maart, gelukkig minder regenachtig dan het jaar ervoor

Gevolgen voor 2024
Deze weersomstandigheden hebben de volgende gevolgen in de belangrijkste teeltregio's:

In Spanje werden sterkere en gezondere scheuten waargenomen na het snoeien. Ondanks vergelijkbare snoeitijden als vorig jaar reageerden de planten, vooral de vroege variëteiten zoals Itum 15 en Sugraone, veel beter. Daarom verwacht de Kölla Group een iets vroeger seizoen met vergelijkbare hoeveelheden als vorig jaar. Sommige telers melden zelfs een mogelijke toename van de hoeveelheden.

Italië had te maken met een combinatie van vroege teelt en een lagere productiviteit bij vroege rassen. De regens in maart hadden een aanzienlijke invloed op de productiviteit van de telers. Bovendien viel de timing van het breken van de knoppen in verschillende regio's samen met een strenge koudegolf en een gebrek aan licht, wat de normale groei van de planten belemmerde.

In Griekenland waren er kleine vertragingen en aanzienlijke verliezen in vroege en mogelijk ook middenlate variëteiten. Een belangrijke factor is het gebrek aan winterregen, wat kan leiden tot een kleinere oogst, maar met een focus op kwaliteit en grootte.

Zaadvariëteiten
Er zijn aanzienlijk lagere voorraden van zaaivariëteiten, die zich, zoals voorspeld, hebben ontwikkeld tot een nichemarkt. De resterende telers van zaadrassen richten zich op producten van hoge kwaliteit.

Marktvooruitzichten vanaf week 30
In Egypte werden de middenlate rassen zoals Sugraone beïnvloed. Vroege witte rassen zagen een daling van ongeveer 10-15%.

Het is zeer waarschijnlijk dat er in week 28-29 een tekort zal zijn van pitloze witte druiven. Spanje verwacht een iets grotere oogst van vroege variëteiten, de prijzen aan het begin van het seizoen zullen naar verwachting aanzienlijk hoger liggen, aangezien Spanje een beperkte rol speelt in het totale volume van de Europese markt (Italië ongeveer 70%, Spanje 20% en Griekenland 10%).

"Wij denken dat het tussenseizoen cruciaal zal zijn. Over het algemeen wordt een lager, maar meer geconcentreerd teeltseizoen verwacht. Aangezien de meeste oogsten vroeg beginnen, kan het seizoen ook vroeg eindigen. Lagere productiviteit in Italië voor vroege variëteiten en goede vooruitzichten voor middellate variëteiten zouden kunnen leiden tot een zeer gecomprimeerd seizoen in augustus, afhankelijk van de opslagmogelijkheden."

Voor meer informatie:
Marc Nikolai
Kölla Groep
www.koella.com

Publicatiedatum: