Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische perenteelt getroffen door pseudomonas bacterie

"We zullen door de bacterie de helft van de normale perenoogst krijgen"

Tholen - De Belgische perentelers hebben veel te verduren in het huidige groeiseizoen van het fruit. Waar er in een eerder stadium al vorst en forse hagelbuien over het land trokken, blijkt er nu een groot probleem met de bacterieziekte pseudomonas. Het Belgische TVL kopte al met de 'slechtste perenoogst in 40 jaar'. Dit is nog even afwachten, zo stelt teler Bert Morren, maar ook hij heeft dit nog nooit gezien. "We hebben wel eens vaker last van pseudomonas, maar in deze mate is ongekend. Ik denk dat we een halve oogst zullen hebben", zo vertelt de teler uit het Vlaamse Kortenaken.

De sterke opkomst van de bacterie kan niet los worden gezien van de eerdere vorst en hagel die de telers hebben getroffen, daar de pseudomonas bacterie het best gedijt bij kou en nattigheid. "We zien dan ook dat het erg verschilt per perceel. Het zijn vooral de jonge bomen en de bomen die getroffen zijn door de hagel waar de bacterie huishoudt. Op percelen waar het wat minder gehageld heeft, hebben we weinig tot geen last. Het is echt op de wondjes door hagel en het kapotgeslagen blad waar we veel zwarte plekken van de pseudomonas zien. We hebben wel vaker last van de bacterie, maar dan behandelen we het en ben je er vanaf. Echter zo extreem als nu heb ik nog nooit meegemaakt en zal grote gevolgen hebben voor de nieuwe oogst."

Een nieuwe oogst die een stuk vroeger zal zijn in vergelijking met andere jaren. "We verwachten nu 14 augustus te kunnen gaan plukken, maar wat we zullen gaan plukken is echt afwachten", gaat Bert verder. "Er zijn percelen die beter zijn. Daar zien de peren er eigenlijk vrij goed uit. Ze zijn natuurlijk wat ruwer door de weersomstandigheden, maar ze halen hun maat wel en groeien goed door. Desalniettemin zijn er dus ook bomen waar 1 peer aan hangt. Het is een drama, waardoor het heel moeilijk wordt om uit de kosten te geraken komend seizoen. We moeten maar hopen op goede prijzen, want anders wordt het voor veel telers een heel uitdagend jaar. Wij zijn ook zeker niet de enige die zijn getroffen. Hier in de regio spreekt iedereen er over en ook in Nederland begrijp ik dat er telers met problemen zijn."

"Toch is er ook positief nieuws", lacht Bert. De teler probeert ondanks de problemen ook de positieve punten te benoemen. "Dat zijn er misschien niet zo veel momenteel, maar het heeft geen zin om alleen maar in ellende te blijven hangen. De appeloogst ziet er namelijk wel goed uit. De vorst heeft hier en daar wat sporen achtergelaten, maar het lijken hele mooie appelen te worden. Dat lijkt een 'normale' oogst te worden. Ons appelareaal is wel aanzienlijk kleiner dan het perenareaal, maar het is dus niet alleen maar kommer en kwel."

Voor meer informatie:
Bert Morren
Fruitbedrijf Morren
Groenstraat 6
3470 Kortenaken
+32 474 76 46 69
[email protected]
www.streekproductenmorren.be