Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fepex eist beschermings- en investeringsmaatregelen van toekomstige Europarlementariërs

Nu de verkiezingen voor het Europees Parlement van start gaan, presenteert Fepex zijn eisen aan de toekomstige leden van het Europees Parlement, waarbij de nadruk ligt op drie cruciale gebieden voor de groente- en fruitsector. Ten eerste de invoering van vrijwaringsmaatregelen om de EU-productie te beschermen tegen een ongecontroleerde toename van de invoer uit derde landen. Ten tweede, de versterking van de investeringscapaciteit van groenten- en fruitteeltbedrijven met het oog op de klimaatverandering en de verbetering van het concurrentievermogen. Ten derde de behoefte aan doeltreffende maatregelen voor crisisbeheer om de verstoring van het marktevenwicht als gevolg van vraag- en aanbodschommelingen en toegenomen invoer aan te pakken.

Het handelsbeleid van de EU heeft de invoer van producten uit derde landen bevorderd, waardoor de invoer is verdubbeld ten opzichte van de EU-uitvoer van groenten en fruit, volgens gegevens van Eurostat tot september 2023. Fepex pleit voor de verdediging van de communautaire preferentie door de toepassing van vrijwaringsmaatregelen en de opname van wederkerigheidsclausules in handelsovereenkomsten, met name over fytosanitaire en milieukwesties.

Daarnaast stelt Fepex voor om de financiƫle steun van de EU voor operationele programma's van telersverenigingen te verhogen tot 10% van de waarde van de afgezette producten, met als doel de sector investeringen te stimuleren. Ook wordt gewezen op het belang van betere instrumenten voor marktcrisisbeheer om de sector te beschermen tegen frequente crises als gevolg van onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod.

Wat de teelt betreft, benadrukt Fepex de noodzaak van adequate fytosanitaire middelen en verzet het zich tegen de eliminatie van bestaande producten zonder doeltreffende alternatieven. De organisatie verwelkomt de intrekking van de verordening van de Europese Commissie over het duurzame gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, in de hoop dat toekomstige wetgeving rekening zal houden met de productieve realiteit van de groente- en fruitsector en de beschikbaarheid van nuttige instrumenten om plagen en ziekten te bestrijden zal garanderen.

Bron: fepex.es

Publicatiedatum: