Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordoogst kiwi's Nieuw-Zeeland

De kiwioogst van 2024 is enorm succesvol, het is Nieuw-Zeelands grootste oogst ooit die is geplukt. Nu er nog maar kleine hoeveelheden van de boomgaarden worden geplukt, is er een recordaantal van 193 miljoen trays ingeleverd. Gemiddeld bevat elk bakje ongeveer 30 stuks kiwi's.

Het vestigen van dit oogstrecord is gedeeltelijk te danken aan het ideale weer voor en tijdens de oogst in veel boomgaarden. Dit, in combinatie met voldoende arbeidskrachten, heeft ervoor gezorgd dat de kiwi's de afgelopen drie maanden op een efficiënte manier werden geplukt.

De oogst van 2024 staat in schril contrast met de magere oogst van 2023, die teleurgestelde telers achterliet. Slechte bestuiving, wind, overstromingen, hagel en cyclonen verminderden de omvang van de oogst en er werden slechts 133 miljoen trays geëxporteerd.

Telers zullen het grote volume fruit van dit jaar dat de komende maanden naar overzeese markten gaat, nu nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de kwaliteit behouden blijft en er goede prijzen worden behaald.

Colin Bond, CEO van New Zealand Kiwifruit Growers Inc. (NZKGI), zegt dat "het succes tijdens de oogst het resultaat is van goed teamwerk in de hele toeleveringsketen om ervoor te zorgen dat onze consumenten heerlijke kiwi's krijgen. Ik wil graag de duizenden plukkers en verpakkers bedanken, evenals de talloze andere arbeiders die het afgelopen jaar hun mouwen hebben opgestroopt en ijverig hebben gewerkt om een succesvolle oogst voor onze sector te creëren."


New Zealand Kiwifruit Growers Inc. (NZKGI) CEO Colin Bond

Telers kijken nu reikhalzend uit naar de prijzen die Zespri kan aantrekken op overzeese markten voor hun fruit. Ondanks de hoge opbrengst per tray in de afgelopen twee jaar, heeft de slechte opbrengst de telers financieel geschaad. De lage boomgaardopbrengsten, in combinatie met de stijgende boomgaardkosten, hebben ervoor gezorgd dat veel telers moeite hebben om hun bedrijf draaiende te houden.

De NZKGI zal de kwaliteit van de kiwi's volgen wanneer ze naar overzeese markten gaan. De sector heeft samengewerkt om problemen met de kwaliteit van het fruit op te lossen en de verwachting is dat deze nu grotendeels opgelost zullen zijn tegen het einde van dit jaar.

De recordoogst van 193 miljoen trays in 2024 wordt gevolgd door 184 miljoen trays in 2021 en 175 miljoen trays in 2022. Het aanbod in Nieuw-Zeeland zal naar verwachting toenemen tot 208 miljoen trays in 2028.

Voor meer informatie:
Mike Murphy
NZKGI
Tel: +64 800 232 505
[email protected]

Publicatiedatum: