Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Digitalisering multimodale containerlogistiek

Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) en Joint Corridors Off-Road (JCOR) kondigen de lancering aan van het nieuwe Living Lab om digitalisering in de multimodale containerlogistiek te bevorderen. Deze innovatieve samenwerking streeft naar een papierloos, efficiënt en veilig multimodaal containervervoer in het achterland en van en naar de Rotterdamse haven, zowel voor import- als exportstromen.

Doelstellingen van Living lab:
De samenwerking brengt technologiebedrijven, terminals, verladers en transporteurs samen om logistieke en administratieve processen in de containerlogistiek op een vernieuwende manier te digitaliseren. Het Living Lab richt zich op het bereiken van:

  • Papierloos werken: Digitalisering en data gedreven operaties worden de standaard;
  • Oplossing voor documentenbeheer: Documenten, overdrachtsmomenten en tekenprocessen worden digitaal en automatisch geregistreerd;
  • Veilig transportproces: Transporteurs en hun chauffeurs werken binnen een beveiligd proces om de container over te dragen;
  • Relevante informatie op het juiste moment: Partijen delen tijdig relevante data met hun ketenpartners.

Inzet van Geavanceerde Technologieën
Technologiebedrijven Collect+Go, InnoTractor, Pharox en Sentors hebben hun technologieën geïntegreerd zodat deze naadloos aansluiten op de processen voor containerlogistiek. Hiermee leggen zij de basis voor hun klanten om e-CMR, OCR, AI, IoT, GPS-sensoren en end-to-end visibility te activeren.

Aansluiting op Basis Data Infrastructuur (BDI)
Dit initiatief sluit ook aan op de Basis Data Infrastructuur (BDI), een logistiek afsprakenstelsel dat gaat over het beheerst delen van data. Het BDI bepaalt wie toegang heeft tot data en onder welke voorwaarden deze data ingezien of aangepast mag worden. Door data via de BDI te delen, kunnen logistieke ketens optimaliseren en innoveren. Deze transitie vereist dat bedrijven overstappen van een-op-een dataverbindingen naar federatieve datadeling voor de gehele keten.

Samenwerking en Ondersteuning
Het living lab wordt uitgevoerd onder de vlag van het programma DIL en in nauwe samenwerking met het actieprogramma JCOR. Samen streven DIL en JCOR, in samenwerking met alle betrokken partijen, naar een zorgvuldige en voorspoedige uitrol naar overslagterminals, vervoerders en verladers in Nederland. Om deelname aan dit eerste living lab laagdrempelig te maken, wordt een voucherregeling voor bedrijven beschikbaar gesteld.

Voor meer informatie:
Living Lab
[email protected]
[email protected]
www.datainlogistics.org
www.bdinetwork.org/
www.go-off-road.nl

Publicatiedatum: