Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage ALV en relatie-event GroentenFruit Huis

AGF-sector krijgt spoedcursus 'omgaan met veranderingen'

Tholen - "De AGF-sector staat voor de nodige veranderingen", zo stelde algemeen directeur Janine Luten tijdens het relatie-event na afloop van de ALV op Fort de Batterijen in Nieuwegein. Als voorbeelden noemde ze de consolideringsslag onder bedrijven, de geopolitieke ontwikkelingen met de oorlog in Oekraïne en Israël, de energieprijzen, klimaatverandering en issues rond productbeschikbaarheid, de stijging van het minimumloon en tarieventoezicht, het thema ondermijning, de duurzaamheidseisen (CSRD), cybersecurity en de toename van wet- en regelgeving vanuit Brussel.


Sprekers Kevin Weijers en Annemiek van Vleuten met Richard Schouten

Klik hier voor de fotoreportage

De vraag is echter vooral, hoe ga je met die veranderingen om en ben je er klaar voor? Voor deze vraag was Kevin Weijers uitgenodigd. Kevin ging eerder rond de wereld in 80 experimenten. Met tal van praktijkvoorbeelden liet hij zien dat door de kracht van nieuwsgierigheid en de kunst van het experimenteren mensen op een andere manier naar hetzelfde kunnen kijken. Om zo te ontdekken hoeveel er mogelijk is, als je je nieuwsgierigheid vertaalt naar experimenten en soms stopt met denken en start met doen. "Soms moet je gewoon beginnen door jezelf af te vragen, wat nu als het makkelijk is? Het doel van experimenteren is niet bewijzen dát het werkt, maar ontdekken wát er werkt."


Wim Rodenburg (GroentenFruit Huis), Silvia Janssen (Harvest House), Luc Vanoirbeek (VBT), Ton van Dalen (Oxin Growers) en Maarten de Moor (Lava)

Weijers schreef het boek '21 dagen zonder klagen', een challenge die de nodige navolging kreeg van mensen die eveneens met een wit bandje om hun pols de uitdaging aangingen. Als definitie voor klagen gebruikte hij die van topsportpsycholoog Rico Schuijers. "Klagen is feedback geven op een situatie zonder de intentie te hebben er iets aan te veranderen." Kevin breidde de challenge uit door niet te schelden en te roddelen. Inbegrepen bij deze challenge was dat je iets vervelends gerust mag benoemen, als je maar direct met een oplossing komt.


Lennart van den Heuvel (Olympic Fruit), Roland Gels (Weyers) en Erik Franzen (Scherpenhuizen)

Klagen is aan wielrenster Annemiek van Vleuten niet besteed. Met haar toenmalige chef Janine Luten had ze jaren geleden een exitgesprek omdat ze koos voor een professionele wielercarrière. Luten bood haar excuses aan dat ze haar voormalig collega van deze droom had willen weerhouden. Van Vleuten zette echter door en liet zien wat er met wilskracht en positiviteit te bereiken is.


Maarten van Homburg (Bakker Barendrecht), Jan Oosterom en Hans Prins (Oxin Growers) en Ron Toet (Combilo)

Dat was letterlijk een weg van vallen en opstaan. Zo bouwde Van Vleuten tijdens de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen van Rio als niet-klimster een grote voorsprong op en moest ze alleen nog de afdaling af, die eindigde in de berm. Later leerde ze de bergen juist omarmen met als slotstuk het WK van 2022 toen ze met een gebroken elleboog wereldkampioen werd op de weg. Al met al een cursus 'omgaan met teleurstellingen' voor profs. Of zoals ze het zelf zegt: "accept, adapt, move on..."

Voor mensen die de wedstrijd willen herbeleven:

Klik hier voor de fotoreportage