Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 21

Na jaar met aanzienlijk minder druiven weer grote oogst in Peru verwacht

Nadat in 2022 het hoofd moest worden geboden aan zeer hoge transporttarieven en een tekort aan meststoffen en in 2023 aan ongunstige weersomstandigheden, probeert de Peruaanse groenten- en fruitsector zich dit jaar te herpakken en de komende uitdagingen met veel optimisme, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid tegemoet te treden. Ook Proserla, een teler en verpakker in het noorden van Peru, gespecialiseerd in druiven, avocado's en limes, hoopt dit jaar weer aan te knopen met het oogstpotentieel en de succesvolle afzet van voor 2022.


Alonso Puga

Proserla werd opgericht in 2006 en is eigendom van twee families, de familie Mustafá en de familie Puga. "We begonnen met de teelt van paprika's en 10 hectare druiven," zegt directeur Alonso Puga. "We waren toen een van de eerste telers van druiven in het noorden van Peru. Vandaag beheren we een areaal van 250 hectare druiven, die worden geoogst van september tot en met december, 200 hectare avocado's, met een oogstkalender van januari tot half mei, en 75 hectare Tahiti limes, die we het hele jaar door op de markt brengen, met een piek in de verkoop tussen februari en april en in oktober en november."


Avocado's voor de Chinese markt worden in het veld al extra schoongemaakt

Mangobomen gerooid
In het verleden teelde het bedrijf ook mango's op een areaal van 120 hectare, maar toen met het weerfenomeen El Niño in 2017 duidelijk werd dat avocadoplanten iets beter reageerden op de natte omstandigheden, koos het management van Proserla ervoor om de mangobomen te rooien en te vervangen door avocadoplanten. "Bovendien behalen we met avocado's ook betere resultaten op de markt", zegt Alonso.


Leesband

Proserla heeft jaarrond ongeveer 500 mensen in dienst en dubbel zoveel in de maanden dat de druiven worden gesnoeid en geoogst. Daarnaast worden nog eens 1.000 mensen tewerkgesteld in het pakstation op het hoogtepunt van de oogst. "Met de arbeidsintensieve teelt van blauwe bessen in het land is de concurrentie op de arbeidsmarkt best hevig, wat de lonen in de Peruaanse groenten- en fruitsector stevig opdrijft."


Maf Roda sorteermachine met zes lijnen

Vijf druivenrassen
Wat druiven betreft, teelt Proserla vijf rassen: Red Globe (50 ha), Autumn Crisp (140 ha), Scarlotta (5 ha), Sweet Globe (30 ha) en Sweet Celebration (25 ha). "Het verpakken gebeurt in onze eigen faciliteiten, waar we ook service leveren aan derden. We verwerken gemiddeld 200 ton druiven per dag. 50% van onze druiven is bestemd voor de Europese markt, 40% voor Noord-Amerika en LATAM en 10% voor China. Terwijl de Europese markt zich strenger opstelt op het gebied van MRL's, is de Amerikaanse markt strikter op fytosanitair gebied om de introductie van plagen te voorkomen."



Vorig jaar werd de druiventeelt volgens Alonso getroffen door de cycloon Yaku in maart en april en door een warme winter als gevolg van het weerfenomeen El Niño. "Er werden ongeveer 40% minder Autumn Crisp, Sweet Globe en Red Globe druiven geoogst. Scarlotta en Sweet Celebration werden veel minder getroffen. Voor 2024 ziet het seizoen er veelbelovend uit, de planten tonen een mooi vruchtbaarheidsniveau. De gevreesde El Niño-regens zijn uitgebleven. Het weerfenomeen is voorbij en de planten bereiken geleidelijk hun fysiologische rijpheid. In heel Peru wordt een hoge opbrengst verwacht na een jaar waarin de oogst met 12% daalde."


Kunststof kratten van 10 kg

"We zullen schaakspel moeten spelen"
Vorig jaar werd de doortocht van de cycloon Yaku, die zo'n 700 mm regen liet neervallen, gevolgd door minimumtemperaturen van 21-23 graden Celsius, veel hoger dan de gebruikelijke 17-18 graden in de winter. "De planten namen een andere groeisnelheid aan. In een normaal jaar verstrijken er tussen het snoeien en het oogsten van Autumn Crisp druiven 160 dagen, vorig jaar was het slechts 125 dagen. En terwijl de trossen normaal gesproken 700-750 gram wegen, wogen ze vorig seizoen 300-350 gram. Ook dit jaar staan we voor uitdagingen, niet alleen omdat we de economische verliezen van vorig seizoen te boven moeten komen, maar ook omdat er zeer grote volumes op de markt worden verwacht vanuit heel Peru, waar de weersomstandigheden dit seizoen gunstig zijn voor de druiventeelt, een gewas waarvan het areaal bovendien voornamelijk bestaat uit productieve moderne rassen die de afgelopen jaren zijn aangeplant. Met dergelijke grote volumes zullen we een verkoopstrategie moeten bedenken gebaseerd op kwaliteit en goede timing. We zullen schaakspel moeten spelen", aldus Alonso.



Kleine avocadomaten
In de avocadoteelt zit Proserla in de laatste fase van het seizoen. "In een normaal seizoen worden de laatste avocado's half mei geoogst. Dit jaar echter zijn er verschillende bloeiperiodes door de hoge temperaturen van afgelopen winter en is de oogst meer gespreid. We zullen kunnen oogsten tot half juni. Maar door de hoge stralingsintensiteit en de lage luchtvochtigheid in de voorbije zomer vallen de maten wat tegen. Het is niet zo dat het fruit niet goed rijpt of dat het drogestofgehalte achterblijft, maar de maten zijn gemiddeld kleiner. We verwachten dit jaar zelfs 20-30% minder kilo's te oogsten. Vorig jaar haalden we gemiddeld 24-25 ton per hectare, dit jaar komen we niet boven de 17-18 ton uit vanwege de tegenvallende maatsortering."

Kratten worden handmatig opgezet

Aantrekkelijke prijzen op lokale markt voor Tahiti limes
95% van de avocado's die Proserla teelt is bestemd voor de Europese Unie, de overige 5% gaat naar China. Limes daarentegen werden tot voor kort geëxporteerd naar zowel de VS als de Europese markt. "De limesoogst werd ook beïnvloed door El Niño en de cycloon Yaku, want limes zijn zeer vochtgevoelig. In het tweede deel van het seizoen, tussen juli en september, was de productbeschikbaarheid erg laag. Op de lokale markt, een grote afnemer van limes, waren de prijzen dan ook zeer aantrekkelijk. Zelfs op dit moment geven we er de voorkeur aan om limes op de binnenlandse markt te verkopen, ook omdat de Amerikaanse markt stevig wordt bevoorraad met Mexicaans product en de Europese markt met fruit van Braziliaanse oorsprong", besluit Alonso Puga.


Proserla teelt op ruim 200 ha moderne druivenrassen

Voor meer informatie:
Alonso Puga (directeur)
Proserla
Straat Antolin Flores 1580
Jayanca (Lambayeque) – Peru
Tel: +51 979 344 611
[email protected]
www.proserla.com

Publicatiedatum: