Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko domineert met historisch hoge AGF-export naar Duitsland

Volgens EastFruit steeg de rechtstreekse uitvoer van AGF en diepgevroren producten uit Marokko naar Duitsland van januari tot maart 2024 tot ongekende hoogten. Deze stijging was vooral opmerkelijk bij de export van onder andere kastomaten, paprika's, diepgevroren frambozen en verse blauwe bessen.

Tijdens de eerste drie maanden van 2024 verzond Marokko bijna 35.000 ton verse en diepgevroren groenten en (zacht)fruit rechtstreeks naar Duitsland. Dit is een stijging van 40% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en is het dubbele van het gemiddelde volume van de afgelopen vijf jaar. Het is belangrijk om te benadrukken dat de werkelijke impact van Marokko op de Duitse AGF-markt zelfs nog groter kan zijn, aangezien een aanzienlijk deel van de Marokkaanse export via Spanje of Frankrijk wordt doorgevoerd, waardoor het in de statistieken als Spaanse of Franse export verschijnt.

De directe levering van kastomaten uit Marokko aan Duitsland voor januari-maart van dit jaar is bijna verdubbeld tot 13.000 ton, terwijl de export van paprika met een derde is gestegen tot 8.000 ton. De kassector in de EU heeft te kampen gehad met een crisis als gevolg van de stijgende energiekosten, waardoor het aanbod van kasgroenten aanzienlijk is toegenomen en de concurrentiepositie van leveranciers uit het zuiden, zoals Marokko en Turkije, is verbeterd.

Bovendien heeft Marokko zijn export van diepgevroren frambozen naar Duitsland tijdens de aangegeven periode aanzienlijk verhoogd - met cijfers voor januari-maart 2024 van 1,7 duizend ton, meer dan vier keer de hoeveelheid van het voorgaande jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar was er een groot tekort aan diepgevroren frambozen op de markt, waardoor de prijzen sterk stegen.

Ondertussen is de aanvoer van verse Marokkaanse frambozen naar de Duitse markt constant gebleven op ongeveer 2,4 duizend ton. De directe export van verse blauwe bessen groeide echter tot 1,2 duizend ton en de afzet van verse aardbeien verdubbelde tot 560 ton.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: