Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk-Jan van Lutterveld, Van Lutterveld Fruit:

"Waar velen de appelprijzen niet meer zien stijgen, voorzie ik toch een mogelijk plusje"

Tholen - Het lijkt uitzingen tot het einde van het hardfruitseizoen. Dat is toch wel de tendens onder een groot deel van de telers in de Lage Landen. Echter, Dirk-Jan van Lutterveld kijkt hier net even anders tegenaan: hij voorziet nog muziek in de appelmarkt. "Van de goede kwaliteit Elstar en Jonagold zijn er niet zo veel meer van, dus verwacht ik dat we die in de komende maanden nog wel aan mooie prijzen kunnen verkopen", zo vertelt de fruitteler uit het Gelderse Kesteren.

"We hebben het afgelopen jaar best een warme oogst gehad", zo gaat Dirk-Jan verder. "Dan zie je dat velen wat terughoudender zijn met het bewaren van hun appelen. Bovendien zijn er cellen die het niet tot het einde van het seizoen op een goede manier gehaald hebben. Als dan blijkt dat er ook nog cellen zijn met kwalitatief hele goede appelen denk ik dat we hiermee nog een goede verkoop kunnen realiseren. Het zou dus zomaar kunnen dat de prijs straks nog een beetje plust, want we zien nu al dat klanten een prijs over hebben voor de appel die erbij hoort. Althans, dat merk ik toch."

"Men kiest dan toch liever voor een appel waar geen risico op zit in deze maanden van het seizoen. En omdat je om je heen ziet dat er niet zo veel meer is, merk je dat het goed mogelijk is om met sterke kwaliteit te handelen." De teler voorziet hierin dan ook geen extra concurrentie van het overzeese aanbod. "Met name Elstar is een variƫteit die je eigenlijk niet kan krijgen uit het zuidelijk halfrond. Het is een apart product, dat zich onderscheidt op de appelmarkt. Voor de klanten die hiernaar op zoek zijn, zijn er dus weinig alternatieven. Dat zorgt er ook voor dat overzeese concurrentie het plaatje niet zo snel kan verpesten."

Peren zorgelijk
Waar er bij Dirk-Jan dus een positief gevoel heerst onder de appelen is het bij de peren zorgelijk, zo legt hij uit. "Kijk, je moet oppassen dat je de markt niet nog zieker praat dan het is. Er zijn natuurlijk gewoon lijnen die prima blijven doorlopen, maar voor het mooie is er inderdaad net iets te veel product op het moment. Uiteindelijk kan het kwartje ook nog de goede kant opvallen, want juli is een andere maand dan andere gedurende het seizoen, maar er zal wel iets moeten gebeuren. Het gaat niet met alle peren goed komen, vrees ik."

Net als bij appelen voorziet de teler een mogelijke oplossing in het onderscheiden van goede kwaliteit peren. "Het kan zijn dat er straks een gedeelte van de peren, die eigenlijk niet goed genoeg meer is, weggegooid wordt. Dan kan het voor de goede peren nog meevallen. Alleen is dat natuurlijk verrekte vervelend als je zelf wat minder goede kwaliteit hebt. Het feit dat het een relatief goed seizoen is geweest qua prijsvorming, maakt het misschien nog wel des te harder. Iedereen heeft namelijk wel de kans gehad om ze voor een degelijke prijs te verkopen. Dan is het erg zonde als je verkeerd hebt gegokt. Dat heeft iedereen wel een keer. Ik ben ze nu gelukkig wel zo goed als kwijt, maar ook ik heb momenten gehad dat je ze op een later punt in het seizoen eigenlijk niet meer moet hebben en dat is heel zuur. Zo is het altijd een gok."

Als reden ziet Dirk-Jan een aantal factoren. "Aan de ene kant waren de voorraden historisch laag in Europa. Alleen werd er aan de andere kant over het hoofd gezien dat de kwaliteit van de peren niet overal mee viel. Dan is het veel moeilijker om markt op te bouwen. Zeker als de temperaturen omhoog gaan, wat ook niet mee helpt aan de kwaliteit. Dan wordt het steeds minder waarschijnlijk dat je een piek gaat krijgen als de peren bij de klanten wat tegenvallen en de houdbaarheid ook nog onder druk komt te staan. Ja, achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, want uiteindelijk kan de marktwerking ook zo gaan dat je aan het einde nog wel een piek krijgt. Het blijft een inschatting en soms maak je hem goed en soms wat minder. Dat is het spelletje. 'Beter een ons geluk dan een kilo verstand' werd hier vaak gezegd."

Kersen ongekend goed
Een hardfruitseizoen met pieken en dalen kunnen we dus wel stellen, maar bij het teeltbedrijf uit Kesteren gaat de blik ook langzaam maar zeker weer naar de kersen, die ze ook telen. "Wij hebben geen vroege variƫteiten, dus de eerste kersen zullen bij ons pas medio juli verschijnen. Toch hebben we er hoge verwachtingen van. Door het natte weer hebben de kersen eigenlijk constant vocht gehad en bovendien hebben ze de laatste tijd weinig lage temperaturen ervaren. Hierdoor lopen ze voor qua maat. Misschien dat de hoeveelheid aan de bomen wat aan de lagere kant is, maar het geeft de andere kersen de ruimte om extra groot te worden. Het lijkt erop dat we een mooie grove kersenoogst kunnen krijgen met goede kwaliteit in de late rassen."

Voor meer informatie:
Dirk-Jan van Lutterveld
Van Lutterveld Fruit
Boveneindsestraat 22
4041 EJ Kesteren
[email protected]
www.lutterveldfruit.nl

www.gotrack-holland.nl