Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agreste

Frans wortelaanbod 2023-2024 stabiel ondanks het weer

Op 1 mei 2024 werd de Franse worteloogst voor de versmarkt voor 2023-2024 geraamd op 333.600 ton. Dat is 1% meer dan een jaar eerder, maar 2% minder dan het gemiddelde van 2018-2022. Het seizoen werd verstoord door zware regenval afgelopen winter. In april 2024 lagen de prijzen 6% lager dan een jaar eerder, maar 35% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Opbrengst en areaal
Het areaal van wortelen voor de versmarkt wordt voor 2023-2024 geraamd op 9.998 hectare, 1% meer dan vorig jaar. Ook de opbrengst zal naar verwachting met 1% stijgen. In het zuidwesten van Frankrijk hebben bijzonder ongunstige weersomstandigheden sinds de herfst, met zware regenval en zachte temperaturen die de ontwikkeling van schimmels in de gewassen in de hand werken, zwaar gewogen op de teelt van bewaarwortelen. De verliezen worden geraamd op 20 tot 30 procent. De oogst van vroege wortelen was wel goed. In het westen bemoeilijkte zware regenval tijdens de winter de toegang tot de percelen, wat leidde tot meer werk in het pakstation, beschadigde partijen en zelfs verliezen op het veld. Maar aangezien er vóór de winter enkele goede maanden werden opgetekend, was de impact op de totale opbrengst uiteindelijk beperkt.

Prijsstijging door beperkt aanbod
In januari en februari 2024 droeg de druk op het aanbod door de hevige regenval bij aan de prijsstijging. De prijzen kwamen boven die van vorig seizoen en boven het vijfjarig gemiddelde uit. In maart bleven de wortelprijzen stijgen door een afnemend aanbod en een vroeger einde van het seizoen in het zuidwesten, ondanks een aantal problemen met de kwaliteit en de maatsortering. De prijzen in maart 2024 lagen 10% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar en 43% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. In april bleven de wortelenprijzen, gezien de beperkte aanvoer, op een hoog niveau: 6% lager dan in april 2023, maar 35% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

De Franse export van wortelen (62.250 ton) over de periode van mei 2023 tot en met maart 2024 is met 64% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, dankzij de sterke toename van de handel tijdens het eerste deel van het seizoen. De import (118.530 ton) is in dezelfde periode met 4% j-o-j gedaald. Over het geheel genomen is het handelstekort in wortelen sterk gedaald (-34% j-o-j).

Bron: Agreste

Foto: Dreamstime

Publicatiedatum: