Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktbericht week 22:

Vraag kon niet altijd het groeiende aanbod steenfruit bijhouden

Spaanse partijen domineerden zowel bij de geelvlezige als bij de witvlezige nektarines duidelijk de markt. Aanvoer uit Italië en Turkije had hoogstens een aanvullend karakter. Griekse aanvoer verscheen slechts in Frankfurt in zeer kleine hoeveelheden. De kwaliteit was over het algemeen overtuigend, alleen bij Italiaanse producten waren er aan het begin van het seizoen partijgewijs gespleten pitten die de afzet negatief beïnvloedden. De beschikbaarheid was volgens BLE vergeleken met de voorgaande week toegenomen. De vraag kon dit niet altijd bijhouden. Als gevolg hiervan waren handelaren vaak genoodzaakt hun prijzen te verlagen.
Zo begon de handel met het populaire steenfruit over het algemeen relatief goedkoop dit jaar. Maar ook stabiele prijzen waren te zien. In Hamburg stegen de prijzen zelfs een beetje, omdat aan de vraag hier nauwelijks kon worden voldaan. Platerinas en vooral paraguayo's namen een breed deel van het assortiment in, kwamen uitsluitend uit Spanje en genereerden over het algemeen veel interesse.

Klik hier om direct naar het volledige markt- en prijsrapport te gaan

Appelen
De oude partijen verloren over het algemeen aan belang, verschillende variëteiten verdwenen verder uit de markt en zetten zo de trend van de afgelopen weken voort. De import van overzee nam toe: Nieuw-Zeelandse, Chileense en Zuid-Afrikaanse appelen wonnen aan belang.

Peren
Zuid-Afrikaanse partijen domineerden duidelijk: Forelle, Abate Fetel en Packham's Triumph vormden de basis van het assortiment. Chileense Abate Fetel en Forelle volgden qua belang. Argentijnse Abate Fetel en Williams Christ vulden het geheel aan.

Druiven
De Italiaanse aanvoer steeg: Black Magic en Victoria wonnen merkbaar aan belang, bovendien arriveerden de eerste Arra 30. Ook de Egyptische import werd belangrijker. De aanvoer uit het Middellandse Zeegebied verdrong geleidelijk het aanbod van het zuidelijk halfrond.

Aardbeien
Duits fruit domineerde. Nederlandse en Griekse aanvoer speelde een kleine rol, Belgische, Poolse en Spaanse een minimale. Over het algemeen overtrof het aanbod de vraag, want door te lage temperaturen en veel regenbuien waren de afzetmogelijkheden beperkt.

Abrikozen
Spaanse aanvoer overheerste. Aanvoer uit Italië en Frankrijk vulde het aanbod aan, aanvoer uit Turkije en Griekenland rondde het af. De beschikbaarheid nam toe en was voldoende om aan de vraag te voldoen. De vraag was vrij vriendelijk.

Kersen
Spaanse kersen domineerden het toneel. Daarnaast waren voornamelijk Turkse en Griekse partijen beschikbaar. Ook enkele volumes uit Italië en Noord-Macedonië waren op de markt te vinden. Grote kalibers vanaf 30 mm waren het populairst bij de klanten.

Citroenen
Spaanse Verna domineerden en waren meestal zonder concurrentie beschikbaar. In Hamburg arriveerden de eerste Zuid-Afrikaanse Eureka's, waarvoor men € 22,- per 15-kg krat moest betalen. Ook in Frankfurt was Zuid-Afrikaanse aanvoer.

Bananen
Het aanbod was voldoende in overeenstemming met de vraag, die in bepaalde gebieden enigszins beperkt was. Wat betreft de prijzen waren er geen wezenlijke veranderingen te bespeuren.

Bloemkool
Duitse partijen domineerden met grote afstand voor Belgische. Bloemkool uit Polen en Nederland vulden aan. Hoewel het aanbod zich een beetje had beperkt, neigden de prijzen vaak een beetje naar beneden.

Sla
De voorheen dominante Spaanse aanvoer van ijsbergsla was zo goed als verdwenen. Duitse producten domineerden, Nederlandse vulden aan. De prijzen neigden eerder naar beneden dan naar boven. Kropsla kwam uit Duitsland en België.

Komkommers
Komkommers waren voornamelijk van Duitse, Belgische en Nederlandse oorsprong. Over het algemeen verliepen de zaken in een vrij rustige sfeer. De vraag was niet bijzonder sterk en er kon zonder problemen aan worden voldaan.

Tomaten
Nederlandse en Belgische aanvoer vormde de basis van het assortiment. Aanvoer uit Italië en Spanje vulde het aanbod aan. Duitse tomaten maakten het beeld compleet. De aanvoer was relatief groot. De handelaren konden daarom niet om kortingen heen.

Paprika
Nederlandse aanvoer overheerste voor Turkse en Belgische. Duitse producten waren slechts een bijverschijnsel. Er gebeurde niet veel: het aanbod voldeed gemakkelijk aan de vraag.

Asperges
Duitse aanvoer domineerde duidelijk de markt. Aanvoer uit Nederland, Polen, Spanje en Italië had hoogstens een aanvullend karakter. Het seizoen was al ver gevorderd: De beschikbaarheid had zich al beperkt. Tegelijkertijd was een zekere verzadiging bij de klanten niet te ontkennen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: