Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: Morocco Tomato Conference 2024

Belanghebbenden in de Marokkaanse tomatensector kwamen op 30 mei bijeen in Agadir voor de derde Morocco Tomato Conference, georganiseerd door Green Smile. Het volgeboekte evenement bracht verschillende bedrijven uit Marokko en het buitenland samen. Ze waren allemaal verbonden met de toeleveringsketen voor tomaten, waaronder telers, exporteurs, veredelaars van zaden, overheidsinstanties, maar ook producenten van meststoffen, landbouwinputs, verpakkingen en IT-oplossingen.

Het programma van de conferentie weerspiegelde de meest dringende zorgen van de sector, met de nadruk op plantenziekten en klimaatverandering, het ToBRFV-virus en de waterstress die Marokko al voor het zesde achtereenvolgende seizoen treft.

Klik hier voor de fotoreportage

Na de openingstoespraken begon de conferentie met een presentatie over de geschiedenis van de tomatensector in Marokko, die drie decennia beslaat. De presentatie werd gegeven door Said Ourich, van Delassus. Ourich besprak de uitdagingen waar de sector voor staat. Hoewel deze fataal werden geacht, wist het bedrijf ze te overwinnen, een positieve omzet te behalen en een centrum van excellentie te worden voor de Marokkaanse land- en tuinbouw-sector.

De eerste sessie was gericht op internationale markttrends en beursdynamiek, met de onthulling van ongepubliceerde statistieken tot april 2024, een volledige analyse van de Europese markt - de bestemming van 98% van de Marokkaanse tomatenvolumes. De sprekers in deze sessie waren Ali Rougui van Marokko Foodex (exportcontrole-autoriteit), Hans-Christoph Behr van AMI (Duitsland) en Fabio Coullet van Agrichains (Spanje), met Mariska Dreschler van GreenTech als moderator.

De tweede sessie, van technische aard, was gewijd aan het verbeteren van de prestaties door in te spelen op de belangrijkste beperkingen waar Marokko mee te maken heeft: klimaat, watervoorziening en fytosanitaire kwesties. De focus werd gelegd op midtech en hightech kassen, AI-gestuurde oplossingen, irrigatie, en de ontwikkeling van resistentie tegen ToBRFV, door Stijn Weijns van Agrocare en Lotte Adema van Source.ag (Nederland), Farid Lekjaa van Complexe Horticole d'Agadir (Marokko), Peter Stradiot van Innogreen (België), en Gregori Bonnet van Sygenta (Frankrijk). De sessie werd gemodereerd door Fouad Ababou van Hoogendoorn.

De laatste sessie was gewijd aan de nummer 1 boosdoener van de tomatensector in Marokko: ToBRFV (en bij uitbreiding Tobamovirus). De sessie behandelde ook de praktische sleutels tot de bestrijding van plagen en ziekten zoals Tuta Absoluta en nieuwe duurzame bestrijdingsmethoden. De sessie werd voorgezeten door Nida' Salem, van de Universiteit van Jordanië, Adriaan Vermunt van Normec Groen Agro Control (Nederland), Said Amazouz, een privéconsultant (Marokko), Alberto Urbaneja en Maritxell Pérez-Hedo van IVIA (Spanje), en Laila Khouimi als moderator.

Na een druk programma en veel discussies werd de conferentie afgesloten met een open forum waar telers hun grootste zorgen uitten, waaronder oproepen voor robuuste zaden en voor het beheersen van de inflatie die van invloed is op land- en tuinbouw. In de marge van de conferentie was er een tentoonstelling met een aantal stands met zaden, meststoffen en dienstverleners voor de tomatensector.

Klik hier voor de fotoreportage

Publicatiedatum: