Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe Egypte binnen een paar jaar de wereldwortelmarkt veroverde

Het Egyptische wortelseizoen verloopt voorspoedig en zal naar verwachting later eindigen dan normaal. Walid Sallam, exportmanager bij Suez Canal Trade & Agricultural Development S.A.E: "Het is een heel mooi seizoen geweest, met hoge kwaliteit en grote hoeveelheden. De concurrentie is in ons voordeel geweest, met lagere prijzen en betere kwaliteit. Sommige teeltbedrijven hebben nog niet geoogst, waardoor we het seizoen tot na juni kunnen verlengen."

Dit jaar, met de verlenging van het seizoen, is een mijlpaal in de ontwikkeling van de wortelsector in Egypte, aldus Walid. "We hebben nog steeds oogsten van hoge kwaliteit en goede aankomsten tegen redelijke prijzen dankzij ons inzicht in het groeiproces en de voortdurende verbetering van de verwerkings- en verpakkingstechnieken."

De sector van de wortelen is inderdaad nieuw voor Egypte. Egypte is in slechts een paar jaar tijd een concurrerend land geworden in de wortelsector en is volgens Walid vorig seizoen pas echt op de wereldkaart van wortelen komen te staan. "Tot voor een paar jaar geleden was de wortelsector in Egypte niet zichtbaar. Wortelen waren geen aantrekkelijk gewas voor de export, omdat ze in beperkte en aparte gebieden werden geplant voor lokale verse consumptie. Er werd niet geïnvesteerd in de noodzakelijke plant-, oogst- en verpakkingstechnologieën."

"De ontwikkeling van de wortelsector begon met het succes van Egyptische exporteurs bij de export van diepgevroren aardbeien van hoge kwaliteit in grote hoeveelheden. Dit succes werd gevolgd door het invriezen van andere producten, zoals groentemixen. Wortelen werden gemengd met broccoli en bloemkool in gesneden plastic zakken voor bulkconsumptie en afzet in de retail. Dit soort gemengde verpakkingen heeft geleid tot een groeiende vraag naar Egyptische wortelen", vervolgt Walid.

"Geleidelijk aan begonnen telers hun teeltgebied uit te breiden en jaar na jaar op zoek te gaan naar nieuwe variëteiten. Ons bedrijf, Suez Canal Trade & Agricultural Development, was een van de eersten die nieuwe wortelsoorten importeerde uit Nederland en Frankrijk. We voerden experimentele plantprogramma's uit op onze teeltbedrijven om rassen te selecteren die geschikt zijn voor het Egyptische klimaat. Uit alle geteste variëteiten selecteerde ons team de Presto en Maestro variëteiten en we begonnen ze te verdelen onder onze teler partners in een groot teeltgebied, tot 30% van het totale wortelareaal in Egypte."

De sector ontwikkelde zich snel in Egypte dankzij de onverwachte vraag. Walid legt uit: "Deze sector heeft zich stevig ontwikkeld door aangepaste gewasbeschermingsmiddelen en meststoffenprogramma's te ontwerpen die qua MRL's overeenkomen met de wereldvraag." De komst van verse Egyptische wortelen viel samen met de energiecrisis in Europa. Egyptische exporteurs werden verrast door de sterke vraag naar verse Egyptische wortelen, vooral vanuit het VK en Roemenië. Deze sterke vraag trok de aandacht van meer Egyptische telers, die jaar na jaar op de kar sprongen.

Egypte heeft zijn plaats op de internationale wortelkaart in zo'n korte tijd gevonden vanwege de energiecrisis in Europa, maar ook vanwege de moeilijkheid om dit gewas te telen en te bewaren, vandaar het kleine aantal concurrerende origines. Walid legt uit: "Het exporteren van verse wortelen is geen gemakkelijke taak omdat het gewas zo gevoelig is. Er moet speciale zorg aan worden besteed, van het planten tot het vrijhouden van het teeltbedrijf van nematoden en andere ziekten, met behulp van een speciaal IPM-programma (Integrated Pest Management) en naleving van maximumwaarden voor residuen (MRL's) die voldoen aan alle eisen van de importmarkten."

Een aantal maatregelen moet worden gevolgd om de versheidskwaliteit te behouden en goede leveringen van geëxporteerde Egyptische wortelen te krijgen, deelt Walid:

Oogst

 • Suikeraccumulatie is een teken van rijpheid van wortelen, omdat een hoog suikergehalte in wortelen zowel de smaakkwaliteit als de bewaarbaarheid op lange termijn verbetert.
 • Wortelen die bestemd zijn voor verse export moeten vroeg in de ochtend worden geoogst om hoge temperaturen door de hitte van de middagzon te vermijden, vooral aan het einde van het seizoen.
 • Geoogste wortelen moeten worden afgedekt of op een schaduwrijke plek worden gelegd om waterverlies tot een minimum te beperken.
 • Geoogste wortelen moeten snel in grote oogstzakken verzameld worden en naar een nabijgelegen opslagplaats gebracht worden.
 • Het handhaven van lage temperaturen is essentieel om het verse uiterlijk en de kwaliteit van de wortelen te behouden.

Verpakken

 • De vers geoogste wortelen moeten voorgesorteerd worden om gebarsten, gekneusde, misvormde en groengeschouderde wortelen te verwijderen, om energie te besparen tijdens het verpakken door de Hydro-cooler verpakkingslijn.
 • Het verpakken moet gebeuren via een hydro-koellijn en de temperatuur van het waswater moet lager zijn dan 5°C.
 • Het verdient de voorkeur om een snelle verpakkingsstroom te handhaven om de versheid te behouden.
 • Wortelen worden over het algemeen gesorteerd op breedte en lengte.
 • Wortelen kunnen verpakt worden in plastic zakken van 5, 10 of 15 kg of in jumbozakken van 1 ton.

Opslag en laden

 • Na het verpakken moeten wortelen onmiddellijk opgeslagen worden bij de commercieel aanbevolen temperatuur (0-1˚C) om een lage ademhalingssnelheid te behouden.
 • De relatieve vochtigheid moet 95% zijn om waterverlies en uitdroging te voorkomen.
 • De opslag- en laadtemperatuur mag niet lager zijn dan -1,2˚C, omdat dit het hoogste vriespunt is voor kernen, wat leidt tot de vorming van ijskristallen.

Hoe nu verder? Walid: "Het succes van deze sector in Egypte vraagt om meer investeringen in onderzoek en ontwikkeling in deze veelbelovende sector om aan de groeiende wereldwijde vraag te kunnen voldoen."

Voor meer informatie:
Walid Sallam
Suez Canal Trade & Agricultural Development S.A.E (Egypt)
Tel: +201023636678
[email protected]

Publicatiedatum: