Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agro-Vertrouwensindex geeft nu ook inzicht in vertrouwen van biologische telers

"Vertrouwen telers ver onder gemiddelde"

De Agro- Vertrouwensindex, die al sinds 2012 elk kwartaal het vertrouwen in de land- en tuinbouw meet, heeft voor het eerst ook een aparte Agro-Vertrouwensindex voor de biologische sector ontwikkeld. De resultaten over het eerste kwartaal van 2024 tonen aan dat biologische boeren met meer vertrouwen naar de toekomst kijken, zo meldt LTO.

Met de nieuwe index wordt beoogd meer inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen tussen biologische en niet-biologische boeren. Het vertrouwen dat boeren en tuinders in de land- en tuinbouw in hun onderneming hebben, is in het eerste kwartaal van 2024 met 2,5 punt gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. De Agro Vertrouwensindex komt hiermee op 0,4 punten uit. Het vertrouwen ligt hiermee nagenoeg op het nulpunt en dat geeft aan dat er nagenoeg evenveel positief als negatief gestemde ondernemers zijn.

Het vertrouwen ligt momenteel ongeveer 10 punten lager dan het langlopende gemiddelde. Alleen bij de uitbraak van corona en in het derde kwartaal van 2022 lag de index ook op een dergelijk laag niveau. De Agrovertrouwensindex bestaat uit twee indicatoren de stemmingsindex en de verwachtingen voor het eigen bedrijf voor de komende 2 à 3 jaar. De huidige stemming op het bedrijf bleef in het eerste kwartaal op peil met een index van 18 punten (+1 punt ten opzichte van een kwartaal eerder). Het vertrouwen in de middellange termijn zakt echter verder weg. Met een daling van 5 punten tot -15 punten ziet men de toekomst dus somberder in. Deze conclusies mag worden getrokken omdat het langlopende gemiddelde van de stemmingsindex op 3 punten ligt. De huidige index ligt daar dus sterk onder.

Als naar de onderliggende sectoren wordt gekeken, geeft de Agro Vertrouwensindex zoals wel vaker het geval is een divers beeld. In het eerste kwartaal van 2024 neemt het vertrouwen van 4 subsectoren af terwijl bij 2 subsectoren het vertrouwen toeneemt. Bij 1 sector is de verandering beperkt.

Ondernemers in de akkerbouw kwamen tot een lager vertrouwen dit kwartaal. De index daalde 3,5 punt. Hierdoor kwam ook hier de index dichter bij het nulpunt uit op ruim 4 punten. De glastuinders maakten dezelfde beweging. Ook in deze sector een daling van het vertrouwen, de index daalde 3 punten, tot een kleine 7 punten. In de opengrondstuinbouw was het verschil tussen de twee kwartalen beperkt. Het vertrouwen nam toe met een half punt tot bijna 12 punten. In de biologische sector steeg het vertrouwen met een kleine 5 punten tot 15,5 punt. Hiermee is het momenteel de sector met het meeste vertrouwen in het eigen bedrijf. Want zelfs de toename van de index met 10 punten in de varkenshouderij zorgde er niet voor dat het vertrouwen van deze ondernemers hoger uit kwam dan dat bij de biologische ondernemers. De Agro Vertrouwensindex van de varkenshouderij bleef steken op een kleine 14 punten.

Bron: LTO

Publicatiedatum: