Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nog nooit zoveel geld nodig"

BIG Challenge heeft inmiddels €1.128.155 opgehaald tegen kanker

BIG Challenge heeft dinsdag 4 juni 2024 de tussenstand van €1.128.155 bekend gemaakt. Daarmee levert het grote team uit de agro- en foodsector, dat voor de 14e keer aan Alpe d'HuZes deelneemt, wederom een grote financiële bijdrage aan het kankeronderzoek. De komende dagen zal dat verder oplopen. In al die jaren is door BIG Challenge al meer dan €13 miljoen opgehaald.

Woensdag en donderdag gaan de circa 225 deelnemers op de fiets of lopend de strijd met de Franse berg aan. Dinsdag kwamen ze met supporters en vrijwilligers samen in Alpe d'Huez om hun dierbaren te gedenken. "Deze indrukwekkende en emotionele bijeenkomst werd zoals elk jaar muzikaal omlijst door Maarten Peters. Denk aan het bijzondere 'Dichter bij de hemel kom ik niet'. Ook is het door Maarten gecomponeerde BIG Challenge-lied met trots gezongen: 'BIG Challenge, maakt het verschil'."

'De hoogste berg beklommen'
Arie Joren uit Vortum-Mullem vertelde samen met zijn zoon Paul en kleindochter Pleun het doodstille publiek over het leven en overlijden van zijn vrouw, moeder en oma Wilma. Afgelopen februari overleed ze op 69-jarige leeftijd nadat in 2022 een tumor was geconstateerd. Al snel bleek het perspectief slecht. "Het advies van de oncoloog luidde: Maak u klaar voor een blijvend afscheid. Maar hoe doe je dat? Daar is geen handleiding voor."

Arie en Wilma waren beide actief binnen BIG Challenge. De Alp beklimmen is voor Arie en zijn gezin het middel om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. "U zult begrijpen dat wij hopen dat onderzoek gedaan gaat worden naar de behandeling van de zeldzaam voorkomende kankersoorten. Want, zoals Maarten Peters het zingt: hoop geeft leven, maar ook een nieuw begin."

Corrie Hendriks uit Bergharen en Arianne Schoofs uit Beuningen vertelden samen over hun pad als 'chemomaatjes'. Beide kregen borstkanker en leerden elkaar kennen tijdens de chemo. Arianne: "We zijn blij dat we samen de uitdaging van Alpe d'HuZes aangegaan zijn. Meedoen is een stok achter de deur geweest voor ons hele zijn. Opbouw van onze conditie, verwerking van het traject en een warme vriendschap."

Corrie: "We hebben de hoogste berg voor onszelf "de kanker" beklommen en de top behaald. Maar we weten ook dat er velen zijn die de hoogste zwaarste bergtop in hun leven nooit hebben mogen behalen ondanks hun strijd. Daarom is veel geld voor onderzoek nodig, want kanker is zo oneerlijk."

Tot slot vertelden Arjan Geerets uit Venray en moeder Thea over hun ervaring met de kanker Hodgkin die Arjan op 26-jarige leeftijd kreeg. Arjan: "De chemo's en bestralingen waren zwaar. Maar na de laatste scan was ik helemaal schoon, ik voelde me herboren. Ik heb mijn leven weer helemaal op kunnen pakken. Al vaker heb ik eraan gedacht om mee te doen aan de Alpe d'HuZes. Al heel snel had ik een groep vrienden bij elkaar en was Team Hertog Jetje geboren en konden we beginnen aan dit mooie avontuur. Ik ben trots dat we samen door middel van verschillende acties al meer dan € 54.000 hebben ingezameld."

Donderdag hoopt BIG Challenge met een nieuw bedrag te finishen rond de klok van 19:30 uur. Doneren kan nog tot 1 oktober.

Farmers against cancer
BIG Challenge, farmers against cancer, bestaat uit agrarisch ondernemers, adviseurs, leveranciers en andere betrokkenen. Ze zetten zich keihard in om een einde te maken aan de ellende en onmacht die de ziekte kanker in onze maatschappij veroorzaakt. Dat doen ze door begin juni zo vaak mogelijk de Alpe d'Huez te beklimmen. Per persoon is het streven om minimaal € 5.000 op te halen; daarmee ligt de lat voor BIG Challengers dubbel zo hoog dan voor andere deelnemers aan Alpe d'HuZes. Maar aanpakken en de schouders eronder zijn mensen in deze sector niet vreemd. Met vele giften van bedrijven, trouwe sponsors en een keur aan acties slagen de deelnemers er elk jaar weer in dit te realiseren.

Al € 13 miljoen opgehaald
BIG Challenge is gestart in 2009 door varkensadviseur Herman Houweling. In die jaren is het uitgegroeid tot één van de grootste fondsenwervers van Alpe d'HuZes. In totaal heeft de agro- en foodsector in al die jaren circa € 13 miljoen opgehaald voor onderzoek naar kanker. Dit is voor 100 procent gedoneerd aan Alpe d'HuZes/KWF Kankerbestrijding.

Tijdens bijeenkomsten van BIG Challenge wordt Herman steevast herdacht en geroemd om wat hij in gang heeft gezet. Ook buiten BIG Challenge is Herman bekend; iemand onderweg op de berg letterlijk een steuntje in de rug geven wordt al een aantal jaren 'een Hermannetje' genoemd.

Voor meer informatie:
www.bigchallenge.eu

Publicatiedatum: