Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Shannen Dienn en Michiel Vermeiren, Coöperatie Hoogstraten:

"Volgende week komen de grote volumes blauwe bessen, maar druk van import blijft groot"

Tholen - Sinds een tweetal weken zijn bij Coöperatie Hoogstraten de eerste blauwe bessen weer op de klok verschenen. De zomer nadert en het Belgisch zachtfruit begint inmiddels in zijn volledigheid op de markt te verschijnen. "In de blauwe bessen hebben we op dit moment nog geen grote volumes, maar vanaf volgende week verwachten we toch wel een stabiele dagelijkse aanvoer binnen te krijgen", zo leggen Michiel Vermeiren en Shannen Dienn van Coöperatie Hoogstraten uit.

"Voor het mooie zou het alleen best wat zonniger mogen zijn", zo vervolgt Shannen. "Voor de productie zou dit voordelig zijn, maar de verwachtingen zijn toch wel dat het weer snel wat beter gaat zijn. Kwalitatief is alles dik in orde. De planten hebben zich rustig kunnen ontwikkelen, dus alles wat er binnen komt, zijn mooie, grote bessen. Echter, het zijn dus nog geen grote volumes, omdat het wat achterblijft in rijping. Zodra het zonnetje komt, zal deze de kleur aan binnen- en buitenkant meegeven, waarna we echt volledig van start kunnen gaan."

Dit verlangen naar de zon geldt dus aan productiezijde, maar aan de vraagkant zijn blauwe bessen, zo stellen beiden, wat minder afhankelijk van het weer. "Uiteraard zie je dat de goesting er altijd wat meer is als de zon er langdurig is, maar het is niet in die mate zoals het bij frambozen en aardbeien is", vult Michiel aan. "In die productgroepen zie je een echte piek gedurende de mooie zomerperiode, maar van blauwe bessen acht men deze altijd aanwezig in de handel. Het is een constante in het schap geworden, maar toch hopen we de consument wel te kunnen enthousiasmeren als het lokale Belgische product beschikbaar is en dan helpt een zonnige dag uiteraard zeker."

Druk van import
Want in de blauwe bessen is het niet altijd even makkelijk om op te boksen tegen het importproduct. "Import komt goedkoop in bulk van allerlei delen van de wereld, maar we willen ons hier toch in onderscheiden met ons lokale en duurzame karakter. Uiteraard is het soms lastig, omdat je met een ander type product zit dat onder bescherming geteeld wordt. Onze bessen worden ook manueel geoogst en gesorteerd. Daardoor komt er meer arbeid bij kijken en is het moeilijk om in het prijsniveau van import mee te gaan. Dat doen we dan ook niet, maar we moeten ons dan onderscheiden in kwaliteit en smaak. Dit is onze telers dit jaar dan ook weer goed gelukt en we rekenen op onze afnemers in het lokale landschap en Belgische handel die met het lokale uit willen pakken."

Het blauwe bessenseizoen van de coöperatie loopt tot en met begin september. "We mikken hierbij op zo'n 120 tot 125 ton aan volume. Wel hebben we een kleine inkrimping van het areaal, omdat een teler een deel van zijn productie gerooid heeft. Het werd kostprijs technisch een moeilijk verhaal om door te gaan. Dit is helaas de keerzijde van de medaille, waarbij we het voor het grootste deel wijden aan het feit dat de druk van de import zo groot is. Het is ook de reden dat we met onze partners inzetten op het behoud van de blauwe bessenteelt in België. Er komt steeds meer druk op, maar voor ons is het van groot belang dat we dit mooie, duurzame product kunnen blijven aanbieden. Voor nu staan we weer in de startblokken en hopen we dus op de zon, waarmee we alles in gang kunnen trekken", legt Shannen uit.

Naast de blauwe bessen is Coöperatie Hoogstraten inmiddels dus ook volop bezig met de frambozen en uiteraard haar aardbeien. "Daarnaast hebben we momenteel een kleiner aanbod bramen en rode bessen. Dit zijn nog zeer kleine volumes, maar het is fijn dat we alles momenteel aan kunnen bieden. Bovendien hopen we half juni ook de eerste kersen weer te mogen ontvangen. Hier verwachten we dit seizoen een dubbel volume ten opzichte van vorig jaar. De zetting is goed geweest, dus we kijken uit naar een mooie zomer."

Voor meer informatie:
Shannen Dienn
Michiel Vermeiren
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten, België
+32 33 40 02 11
[email protected]
www.hoogstraten.eu