Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Midden en late Griekse druivenrassen beïnvloed door warmere winter

"De ontwikkeling van het areaal Griekse druiven varieert per regio en in één regio is sprake van een aanzienlijke daling", zegt Dimitrios Spanos, directeur van druivenveredelaar Grape Evolution. "De afgelopen jaren is de ontwikkeling van het areaal in de drie belangrijkste druivenregio's niet hetzelfde geweest. In Korinthe bijvoorbeeld is het aantal druiventelers met meer dan 35% aanzienlijk verminderd. De belangrijkste reden voor deze afname is het gebrek aan irrigatiewater. In de tweede regio, Kavala, is het areaal stabiel gebleven. Het grootste deel van Thompson pitloze druiven is vervangen door nieuwe late seizoensrassen. Op Kreta, ten slotte, is de situatie ook stabiel en is een groot deel van de Thompson zaadloze rassen vervangen door nieuwe vroege rassen."

Over het algemeen hebben de Griekse druiventelers het niet gemakkelijk gehad, met grote verliezen door weersomstandigheden in het verleden, legt Spanos uit. "Klimaatverandering heeft de afgelopen jaren geleid tot aanzienlijke verliezen. De Griekse overheid moest een deel van deze verliezen compenseren met bijdragen voor het inkomensverlies van druiventelers. In 2022 vernietigden zomerse regens een groot deel van de druiven in het zuiden van Griekenland. In 2023 hadden extreme hittegolven tijdens de zomer, in combinatie met hagelbuien in het vroege najaar, een vergelijkbaar effect. Daarnaast neemt de beschikbaarheid van water in Korinthe jaarlijks af. Een groot deel van de druiventelers heeft in de laatste maanden van de zomer niet genoeg water tot hun beschikking om te irrigeren, juist wanneer we te maken hebben met intense hittegolven die meer dan twee weken duren. Hierdoor verliezen deze telers vaak niet alleen de jaarlijkse oogst, maar zelfs hun druivenstokken."

"Als we naar het huidige seizoen kijken, heeft het warme winterweer een impact gehad op de midden en late variëteiten", aldus Spanos. "Vroege variëteiten zijn stabiel qua volumes, of iets minder dan vorig jaar. De variëteiten in het tussenseizoen hebben te lijden gehad van de warme winter en hadden een zeer slechte knopvorming, vergelijkbaar met wat er in andere Zuid-Europese landen gebeurde. De vruchtvorming was ook beperkt, dus de volumes zijn alles bij elkaar aanzienlijk lager dan vorig jaar. Late rassen hebben ook last gehad van de warme winter, maar niet op hetzelfde niveau als de middenseizoensrassen."


Early Pearl druiven

Vooruitkijkend is Spanos erg enthousiast over hun nieuwste zwarte en witte pitloze variëteiten. "Ik verwacht dat Griekenland zich zal richten op twee teeltperiodes: de vroege periode van half juni tot eind juli en de late periode van oktober tot november. Grape Evolution levert 100% van de vroege druivenrassen aan Griekse telers, waaronder Prime, Star Light, Desert Pearl en Early Pearl. Voor de late teelt hebben we dit jaar 40 telers die onze nieuwste witte druivensoort, Late Pearl, telen. We zijn erg trots op deze druif vanwege de uitstekende kwaliteit, knapperigheid en productiviteit. Het is ook vermeldenswaard dat onze Early Pearl de vroegste zwarte pitloze druivensoort ter wereld is. Onze telers in Egypte hadden dit jaar veel succes met een sterke vraag en goede prijzen in het VK en de EU."

Exotic Pearl druiven

"Na het enorme commerciële succes en de grote vraag dit jaar naar de vroegste zwarte pitloze variëteit, de Early Pearl, uit Egypte, introduceren we nu een nieuwe en frisse rode pitloze variëteit met unieke kenmerken die vroeg rijpt. De eerste commerciële hoeveelheden Exotic Pearl zullen vanuit Egypte worden geleverd aan de specialiteitenlijnen voor rode pitloze druiven van de grootste retailers in het VK en Duitsland. Deze nieuwe vroege variëteit is supersmaakvol en kan een ideale vervanger zijn voor de pitloze Flame-druiven. De druiven van dit jaar zijn verpakt door Agrostar, Ragab Farms en Future Agrico Co in Egypte," besluit Spanos.

Voor meer informatie:
Dimitrios Spanos
Grape Evolution
Tel: +30 694 615 6969
[email protected]
www.grapeevolution.com

Publicatiedatum: