Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Kraaijeveld, Refruit:

"We zetten wekelijks containers vol met afgekeurde avocado's om in hoogwaardige olie"

Tholen - Na zo'n twintig jaar in de AGF-handel gewerkt te hebben stapte Jan Kraaijeveld anderhalf jaar geleden in de wereld van het verwerken van afgekeurde avocado's tot hoogwaardige olie. "We snappen als geen ander hoe vervelend het is om met afgekeurd fruit te zitten, maar dat de productstroom zo snel op gang kwam, had ik in mijn stoutste dromen niet kunnen bedenken. Afgelopen zomer konden we de hoeveelheid product die op ons afkwam niet meer bijbenen. Ook bij ons zit er tenslotte maar 24 uur in een dag."

Jan Kraaijeveld

In december werd de productiecapaciteit daarom verdubbeld met een extra productielijn. "Inmiddels verwerken we een flink volume avocado's per week. De Hollandse importeurs wisten ons meteen goed te vinden, maar ook vanuit Frankrijk, Belgiƫ en Duitsland krijgen we de nodige afgekeurde avocado's aangevoerd en binnenkort gaan we ook starten vanuit het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels hebben we 80-90% van de avocado-importeurs wel als klant. Voor importeurs is het een oplossing, want zij zijn binnen 24 uur af van hun afgekeurde avocado's. Wij komen het product halen, betalen snel en zetten het om in waardevolle olie op onze locatie in Ridderkerk", vertelt Jan.

Win-winsituatie
"Met sommige importeurs maken we vaste prijsafspraken voor het hele jaar, dat zijn veelal partijen die rijpen en verpakken en ons wekelijks van product voorzien. Wij halen daar de volle bins op en zetten de lege bins weer terug. Een typische win-winsituatie. Afvoeren kost anders geld en het is onnodig om zoveel fruit verloren te laten gaan, terwijl wij hoogwaardige avocado-olie kunnen maken. Verder heb je nog de avocado's op de spotmarkt uit containers met een ongelukje die te warm of koud zijn binnengekomen, of ze zijn binnengekomen met een kwaliteitsprobleem waardoor ze niet meer richting de retail kunnen,. Daarbij is de prijs wat meer afhankelijk van de marktsituatie. De tijd van het jaar speelt ook een rol. De eerste maanden van het jaar is de avocadomarkt vaak goed en krijgen wij iets minder aanvoer, omdat importeurs hun categorie 2 handel nog sneller aan een markthandelaar kunnen slijten. In deze periode is er aanbod genoeg op de markt."

De variƫteit avocado maakt voor Refruit in principe niet uit. "Voor ons is het land van herkomst nog belangrijker. Het oliepercentage verschilt behoorlijk tussen de verschillende landen. Daar proberen we bij de inkoop op te sturen", vertelt Jan. "In principe kunnen we met een partij afgekeurde avocado's altijd wel uit de voeten, ook MRL-overschrijdingen of andere vastleggingen. De uitdaging voor ons is om 100% van de olie uit een avocado te halen. Dat is best een uitdaging, want er bestaat geen handboek voor en elke partij en elk herkomstland is weer anders. Wij analyseren veel data, blijven finetunen en verder is het vooral een kwestie van blijven proberen en doen!"

De concurrentie zit volgens Jan met name in de landen van origine, zoals Kenia en Mexico. "Hier in Europa is de concurrentie beperkt. Het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de Spaanse verwerkers is dat wij hier veel dichter bij de bron zitten. En we halen - via onze huistransporteur TVB Transport - dezelfde dag de avocado's op. De reststromen die we overhouden, wordt door een partner gebruikt voor de productie van veevoer en biogas."

Refruit werkt met verwerkingsmachines die ook voor het verwerken van olijven wordt gebruikt. "We zouden in theorie ook olijfolie kunnen produceren, maar voorlopig hebben we onze handen meer dan vol aan de avocado's", vertelt Jan. De avocado-olie wordt als ruwe olie verkocht naar partijen, hoofdzakelijk in Zuid-Europa, die het product raffineren en bottelen. "Vraag is er voldoende. In de Verenigde Staten is het al een hype om avocado-olie te gebruiken op de barbecue en men verwacht dat dit ook over zal waaien naar Europa."

Voor meer informatie:
Jan Kraaijeveld
Refruit
Handelsweg 190
2988 DC Ridderkerk
Mob: +31 (0)6 22 56 80 08
[email protected]
www.refruit.nl