Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coen Swager, TB&S: "Planning en programma's in het water gevallen na overvloedige regen"

"Beetje bij beetje breiden we uit met paarse spitskool Violetti"

Tholen - De teeltomstandigheden voor de Noord-Hollandse vollegrondsgroenten verlopen door het natte weer moeizaam. "We hebben een flinke bak regen gehad, waardoor ook de meststoffen weer uitspoelen. Uiteindelijk komen onze spitskool, Chinese kool en paksoi allemaal wel van het land, maar voor ze de groei te pakken hebben gaat er een poosje overheen, waardoor de programma's en planning in het water vallen", vertelt Coen Swager van TB&S uit Sint-Pancras. "De kwaliteit is nog redelijk, al zien we her en der wel Xanthomonas in de witte kool. Al met al gaat het dit jaar wederom niet vanzelf."


Links: Coen met Violetti, rechts een veld spitskool

Het Portugese spitskoolseizoen is bij TB&S nagenoeg ten einde. "We hebben alleen nog wat kisten grove spitskool staan voor de snijderijen. Het Portugese seizoen is goed verlopen en de aanvoer en afzet waren goed op elkaar afgestemd. We hebben ook geen extreme weersomstandigheden in Portugal gehad, dat draagt natuurlijk ook bij aan een goed groeiseizoen", vertelt Coen. De aanvoer van de Portugese pompoenen zal vanaf begin juli weer op gang komen. "Die teelt staat er goed voor en verloopt volgens planning."

Met de teelt helemaal verkassen naar Zuid-Europa is voor TB&S geen optie. "De seizoenen lopen niet synchroon, maar we zijn wel blij met een stukje spreiding. De Portugese groenten hebben wel een stukje overlap met onze bewaring en daardoor kunnen we als het nodig is, wel schuiven. Overigens zijn we in Zuid-Europa ook niet verzekerd van goed weer. Daar hebben we vorig jaar veel wateroverlast gehad. Nu is het in Nederland prijs, waardoor we een redelijke achterstand hebben met het planten. Maar door de goede percelen te benutten proberen we de komende tijd de achterstand in te halen. Met de volautomatische plantmachine kunnen we in elk geval lange dagen maken."

De teeltplanning is bij TB&S dit jaar niet veel veranderd. "Je krijgt weleens een aanvraag voor een ander gewas en dan bekijken we of het bij ons past. Zo telen we nu voor het derde jaar Chinese kool. Dat blijft teelttechnisch vrij uitdagend. Zo dekken we de hele teelt af met doek, maar dat kost een hoop werk", constateert Coen. Spitskool blijft echter de hoofdteelt bij de Noord-Hollandse vollegrondsgroententeler. "Ook de paarse spitskool Violetti breiden we beetje bij beetje uit. Nog een week of drie dan hebben we deze specialiteit weer beschikbaar. Snijderijen stappen steeds groter in met de Violetti. Nu wachten we nog op de eerste retailers die deze unieke groente in het schap durven op te nemen!"

Voor meer informatie:
Coen Swager
TB&S
Vronermeerweg 1
1834 AX Sint Pancras
+31 (0)6 53 49 84 60
[email protected]
www.spitskool.com
www.violetti.nl