Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nordgemüse Krogmann:

"Bovengemiddeld seizoen voor blauwe bessen in Duitsland"

De blauwe bessenmarkt bevindt zich nu in de jaarlijkse seizoenswisseling. "Het seizoenseinde in Marokko en Spanje nadert, terwijl de oogst in Servië en Roemenië geleidelijk op gang komt. Daarom zien we dit jaar een vrij naadloze overgang tussen de seizoenen", meldt Christiaan Koellreuter van Nordgemüse Krogmann, het grootste blauwe bessensorteer- en verpakkingsbedrijf in Noord-Duitsland. Kleinverpakkingen tot 300 gram domineren momenteel de markt, 500 gram-verpakkingen zijn minder beschikbaar naargelang de voorraad. Volgens Koellreuter zullen er naar verwachting vanaf begin juli grote volumes uit Oost-Europa en de Duitse vollegrondsteelt beschikbaar zijn.

De vraag naar blauwe bessen is de afgelopen maanden onverminderd hoog geweest. Koellreuter: "Er was in Spanje en Marokko soms een tekort, hoewel in veel mindere mate dan in 2023, zodat acties met 500 gram-bakjes deels mogelijk waren. In dit opzicht is de marktsituatie de laatste tijd in evenwicht. Nu, kort voor het einde van het seizoen, nemen de volumes iets af, wat tot uiting komt in navenant hogere prijzen. Verder was het prijsniveau van Marokkaanse en Spaanse blauwe bessen ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar." Ook de eerste kleine hoeveelheden uit Duitse tunnelteelt komen nu op de markt. Vanaf augustus zullen de Duitse producten steeds meer vervangen worden door import uit Oekraïne en Polen.

Christiaan Koellreuter (l) met enkele collega's van de samenwerkingspartner Widmann op de Fruit Logistica 2024

Kersenvlieg bedreigt blauwe bessenteelt
In Servië en Roemenië begint het seizoen ondertussen met een uitstekende kwaliteit. "De maatverdeling, Brix-waarden en houdbaarheid van de vroege producten zijn uitstekend. In tegenstelling tot vorig jaar, toen het seizoen begon met veel neerslag, zijn we dit jaar in beide landen gespaard gebleven van noemenswaardige weersgrillen, zoals vorst, hagel of zware regenval", legt Koellreuter uit en waarschuwt: "Door de vochtige winter in Europa kan er dit jaar een toename zijn van problemen met de kersenvlieg. Hoewel dit fenomeen helaas niet volledig te voorkomen is, speelt gewasverzorging hier een belangrijke rol."

Ook in de Duitse blauwe bessenteelt zijn de vooruitzichten tot nu toe veelbelovend. "Er waren voornamelijk warme dagen en koele nachten. Warme nachten zijn weliswaar beter voor de groei, maar dan kan de groei soms bijna te snel gaan. Daarom waren de tot nu toe iets koelere nachten voordelig – een te snelle rijping werd zo voorkomen. Daarom lijkt zich met name in Noord-Duitsland een licht bovengemiddeld blauwe bessenjaar af te tekenen." In de eerste helft van juli zal voornamelijk het middelvroege ras Duke op de markt komen. Draper is ondertussen de belangrijkste variëteit in het latere segment, Valor en Cargo vullen het geheel aan. "In de laatste week van juli is er de week van de Duitse blauwe bes, wat waarschijnlijk de laatste piekweek in de afzet zal zijn. Er zullen echter nog tot diep in september kleinere volumes van late blauwe bessen, zoals het ras Aurora, worden geoogst. Deze zijn, vanwege de hoge teeltkosten en de concurrentie met Oekraïne en Polen, vooral geschikt voor directe verkoop."

Uitbreiding van inkoop en marketing
Om aan de stijgende vraag naar blauwe bessen op de Europese markt te kunnen voldoen, hebben de samenwerkingspartners Nordgemüse en Widmann hun inkoop- en telersnetwerk in de afgelopen jaren geleidelijk uitgebreid. "We versterken onze positie door de uitbreiding van onze eigen teelt in Roemenië en Namibië en hebben daarnaast sterke partners in Polen en Oekraïne, waarmee we samenwerken. Er zijn ook nieuwe aanvoerlanden zoals Georgië: Tot nu toe halen we slechts kleine volumes uit dit land, maar ik zie daarin op termijn een opkomende speler op de Europese markt."

De focus in de afzet ligt nog steeds op de levering aan de Duitse retail. Daarnaast richt Nordgemüse zich ook op export naar andere Europese landen. Tot de exportmarkten behoren onder meer Oost-Europa, Zwitserland, Oostenrijk en Scandinavië. Teelt en afzet gaan hier grotendeels hand in hand, bevestigt Koellreuter. "In Roemenië bedienen we bijvoorbeeld seizoensgebonden de retail met blauwe bessen uit onze eigen teelt en de rest van het jaar met import."

Voor meer informatie:
Christiaan Koellreuter
Nordgemüse Krogmann GmbH & Co KG.
An der Autobahn 50
29690 Buchholz/ Aller, Duitsland
Tel.: +49 (0)5071 96 80 00
[email protected]
www.nordgemuese.de

Publicatiedatum: