Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse wortelteelt daalt door watertekort

Polen is de op twee na grootste teler van wortelen in de Europese Unie, achter Duitsland en Frankrijk. De afgelopen jaren is de teelt van wortelen echter gedaald, wat grotendeels wordt toegeschreven aan watertekorten. De correlatie tussen een aanzienlijke daling van de teelt en droogte is duidelijk: door de klimaatverandering veroorzaakte droogte trof Polen in 2015 en bijna jaarlijks sinds 2018 en had een impact op de wortelopbrengsten. De oogst van 827.000 ton wortelen in 2017 is gedaald tot 580.000 ton in 2023, een daling van bijna 30% in zes jaar tijd.

Uit gegevens van ARiMR in 2023 blijkt dat 290.000 telers droogtegerelateerde verliezen hebben gemeld, waarvan 139.000 verliezen van meer dan 30% van de gemiddelde jaarlijkse teelt van het teeltbedrijf. De dreiging van klimaatverandering op de voedselzekerheid wordt onderstreept door deze trends, aangezien droogte de uitdagingen in de teelt, waaronder de wortelteelt, verergert.

De gevolgen van de droogte, in combinatie met inflatie en stijgende energiekosten, hebben geleid tot hogere wortelprijzen voor Poolse consumenten. De prijs per kilo is gestegen van 2,79 PLN (€ 0,65) in 2021 tot 4,99 PLN (€ 1,16) in 2023. Om het tekort van de binnenlandse teelt op te vangen, is Polen overgestapt op invoer, met name uit Egypte en Duitsland, ondanks de wisselende kwaliteit van de ingevoerde producten. Het volume van de invoer van wortelen en rapen uit Duitsland steeg in 2022 met 50% ten opzichte van het voorgaande jaar, en de totale invoer van wortelen in Polen steeg in 2023 met 60%.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: