Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU vraagt WTO over naleving Colombia in geschil diepvriesfriet

De EU heeft een nalevingsprocedure ingeleid tegen de Republiek Colombia omdat dit land zich niet heeft gehouden aan de uitspraken van het WTO-panel en de arbiters in beroep over antidumpingrechten op diepgevroren patat uit België, Nederland en Duitsland.

Colombia beweerde de bevindingen en aanbevelingen van het rapport van het panel en van de uitspraak van de MPIA (Multi-Party Interim Appeal Arbitration Arrangement) in beroep te hebben uitgevoerd door middel van zijn ministeriële resolutie van 21 november 2023. De EU is echter van mening dat Colombia de dumpingmarges kunstmatig heeft gecreëerd en/of opgedreven door gebruik te maken van met de WTO onverenigbare methoden.

Daarom maakt de EU gebruik van het overlegproces over de naleving van de WTO-regels. Met deze stap wil de EU de rechten van EU-exporteurs beschermen en een signaal afgeven aan Colombia - en aan andere landen die van plan zijn de EU-uitvoer te beperken - dat bij antidumpingonderzoeken de WTO-regels volledig in acht moeten worden genomen.

Volgende stappen
De partijen moeten binnen 15 dagen na het verzoek om overleg daadwerkelijk overleg plegen. Na het verstrijken van de periode van 15 dagen kan de EU te allen tijde om de instelling van een nalevingspanel verzoeken overeenkomstig artikel 21, lid 5, van het WTO-memorandum inzake geschillenbeslechting.

Achtergrond
De uitvoer van diepgevroren friet uit de drie Europese lidstaten naar Colombia bedroeg in 2016 23 miljoen euro. De rechten werden ingesteld in november 2018 en zijn gericht op bijna de gehele EU-uitvoer van diepgevroren friet naar Colombia (85% of 19,3 miljoen euro). De totale omvang van de uitvoer uit de EU bleef na de instelling van de maatregelen tot 2020 stabiel. Terwijl in 2021 en 2022 de totale uitvoer uit de EU aanzienlijk steeg, werd de invoer van de ondernemingen waarop de rechten van toepassing waren, vervangen door andere EU-exporteurs waarop geen antidumpingrechten van toepassing waren. Met name Duitsland exporteert sinds 2022 niet meer naar Colombia.

Dit geschil (DS591) werd in november 2019 door de EU tegen Colombia ingediend. Het panel heeft op 22 augustus 2022 zijn eindverslag aan de partijen uitgebracht, terwijl de uitspraak van de arbiters in het kader van de MPIA op 21 december 2022 is bekendgemaakt.

Voor meer informatie: policy.trade.ec.europa.eu

Publicatiedatum: