Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik-Jan Thur, Marni Fruit:

"Gebrek aan zomers weer speelt steenfruitafzet parten"

Tholen - De afzet van het Spaanse steenfruit verloopt momenteel nog redelijk rustig. "Het weer speelt ons een beetje parten", stelt Erik-Jan Thur van Marni Fruit. "De binnenkomsten van het steenfruit verlopen vrij normaal, maar het echte juni-gevoel ontbreekt nog. Achtereenvolgende dagen met echt goed zomerweer hebben we nauwelijks gehad en daardoor is de verkoopboost wat achtergebleven. Tegelijkertijd krijg je door het mindere weer hier nauwelijks mee dat het elders in Europa, van noord tot zuid, bij tijden wel opvallend warm is. Zo was het afgelopen week in Scandinaviƫ afgelopen week op meerdere plaatsen 25-27 graden. Dat leidt dan weer tot verrassende aanvragen, die we goed kunnen gebruiken."

"Wij krijgen nu voornamelijk fruit uit het zuiden van Spanje binnen en zijn nog niet volledig bezig in het noordelijk gedeelte. De kersenmarkt verloopt redelijk goed, maar er zijn nogal veel kleinere kersen en de dikke maten zijn moeilijker te krijgen. De prijs van de gangbare maten ligt zo rond de 6,50/7 euro. Voor de 28+sortering zit je tussen de 7,50 en 8 euro en de 30+ wordt voor 9/10 euro verkocht", vertelt Erik-Jan.

"Met de perziken zijn we net wel vanuit het noordelijke gedeelte gestart, in de regio Zaragoza. Deze aanvoer bestaat grotendeels uit kleinere maten, eenlaags gelegd. Nu gaan er langzaam wat meer grotere perziken op de markt komen. De prijzen fluctueren dagelijks flink, dus het is een beetje meebewegen. Prijzen van de kleine maten zitten rond de 5-5,50 euro, de prijs van de grote maten loopt op richting de 8-9 euro."

"De nectarines betrekken we nog vanuit het zuiden, vanuit Huelva en Murcia. Die prijzen zijn ongeveer gelijk aan de perziken. De prijs van de verpakte perziken ligt rond de 6/7 euro en de prijs van 10x1 kg ligt tussen de 12 en 15 euro, net naar gelang de grootte. Van de paraguayo's, die eveneens vanuit Zuid-Spanje komen, liggen de prijzen van de A en dubbel-A sortering tussen de 8 en 9 euro en worden de kleinere maten voor 7,50-8 euro verkocht. Ook zijn we inmiddels met de eerste Spaanse pruimen gestart met de variƫteiten Red Beauty en African Rose. Die prijzen liggen tussen de 11 en 12 euro voor 5 kg."

"Kwalitatief is het allemaal mooie handel die we binnenkrijgen. Wel blijven met name de kersen een gevoelig product. Daarbij heeft iedereen altijd snel een mening over de kwaliteit", vervolgt de importeur, die als belangrijkste trend in de steenfruitmarkt ziet dat met name de kleinere verpakkingen steeds meer in trek zijn. "Het is steeds meer 10x500 gram wat de klok slaat. De 10x1 kg-verpakking wordt pas interessant als het overal hoogzomer is!"

Voor meer informatie:
Erik-Jan Thur
Marni Fruit
Gebroken Meeldijk 52
2991 VD Barendrecht
+31 (0)180 697 996
[email protected]
www.marnifruit.nl