Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU: Laagste sinaasappeloogst in 10 jaar en appelconsumptie daalt

De kortetermijnvooruitzichten in het voorjaar van 2024, gepubliceerd door de Europese Commissie, voorspellen een daling in de sinaasappelteelt in de EU voor het seizoen 2023/24, met aanzienlijke gevolgen voor Spanje. Door ongunstige weersomstandigheden wordt de oogst geraamd op ongeveer 5,6 miljoen ton, het laagste niveau in tien jaar, wat een afname van 5,4% betekent ten opzichte van het vorige jaar. Tevens wordt verwacht dat de hoeveelheid sinaasappelen die voor verwerking bestemd is, met 2,4% zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. De opbrengst voor het seizoen 2023/24 wordt geraamd op bijna 20 ton per hectare, wat 14% onder het vijfjarig gemiddelde ligt en 6,5% lager is dan de opbrengst van vorig jaar.

Deze verminderde beschikbaarheid van sinaasappelen zal naar verwachting leiden tot hogere prijzen en een lagere consumptie. Bovendien wordt een aanzienlijke daling van de sinaasappelexport voorspeld, terwijl de trend van toenemende import naar verwachting zal aanhouden.

De daling van de prijzen voor AGF-producten blijft nog steeds achter bij de prijzen voor verwerkers en consumenten. Hoewel de prijsindex voor verwerkers sinds april 2023 daalt, blijft de consumentenprijsindex voor voedingsmiddelen op een hoog niveau. Binnen de categorieën voedingsmiddelen blijven de prijzen van verse groenten en fruit stijgen, terwijl de prijzen van andere producten stabiel blijven op een hoog niveau.

EU-consumptie van appelen daalt door dalende teelt
Voor het seizoen 2023/24 wordt geraamd dat de bruikbare Europese appeloogst met 6,3% zal dalen tot 11,1 miljoen ton, wat 3,6% onder het vijfjarig gemiddelde ligt. Deze daling wordt toegeschreven aan een kleinere oogst in de belangrijkste Europese teeltlanden, zoals Duitsland (-12% j-o-j), Frankrijk (-10% j-o-j) en Polen (-9% j-o-j). Deze afname is het gevolg van een vermindering van het geoogste teeltgebied (-4% j-o-j) en ongunstige weersomstandigheden die de opbrengst en de kwaliteit van het fruit negatief hebben beïnvloed. Naar verwachting zal 7,1 miljoen ton appelen worden gebruikt voor verse consumptie (-5,7% j-o-j) en 4,1 miljoen ton voor verwerking (-5,2% j-o-j). Het aandeel appelen dat voor verwerking bestemd is, zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met het vorige verkoopseizoen.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Bron: cacitrusmutual.com

Publicatiedatum: