Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge en stabiele prijzen verwacht in pruimenseizoen met lage opbrengst

De pruimenoogst is al begonnen in Badajoz, een provincie in het Spaanse gewest Extremadura. Er worden 30% minder pruimen verwacht dan vorig jaar en 50% à 60% minder dan in 2022, toen de oogst het volledige productiepotentieel benaderde. De oorzaken zijn de tegenvallende vruchtzetting en de areaalafbouw ten gunste van andere meer winstgevende gewassen in de afgelopen jaren."We zijn begonnen met de oogst van vroege rassen zoals Early Queen, een zwarte pruim met geel vruchtvlees, waarvan de opbrengst dit jaar met ongeveer 60% zal dalen. Deze week gaan we van start met de oogst van Black Splendor, waarvan het beschikbare volume met ongeveer 40% zal afnamen", zegt Maximiliano González van de verkoopafdeling van Frutas Nene.

De grootste opbrengstdaling zal ongetwijfeld plaatsvinden bij de gele pruimenvariëteiten, vooral Golden Globe. Daarvan zullen er ongeveer 90% minder zijn dan vorig jaar. Dit is een aanzienlijk volumeverlies, aangezien 20% van onze opbrengst uit gele pruimen bestaat", betreurt Maximiliano.

Ook in andere teeltgebieden in Spanje en Frankrijk wordt een daling van de pruimenoogst verwacht. Het wordt dus ongetwijfeld een jaar met een laag pruimenaanbod in Europa. "Er worden bijgevolg hoge prijzen verwacht zonder al te veel schommelingen. Doorgaans dalen de prijzen in juli omdat er dan meer aanbod op de markt komt, maar dit jaar zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn", zegt de verkoopvertegenwoordiger van Frutas Nene.

"Het pruimenareaal is in Extremadura aanzienlijk afgenomen als gevolg van de stijgende teeltkosten, het tekort aan arbeidskrachten en het gebrek aan opvolging binnen de teeltbedrijven. Het areaal olijfbomen en industrietomaten is daarentegen toegenomen. De pruimenmarkt is dus evenwichtig wat betreft vraag en aanbod", legt Maximiliano González uit. "Maar wij groeien elk jaar een beetje."

Frutas Nene oogst jaarlijks tussen de 3,5 en 4 miljoen kilo fruit, waarvan 90% pruimen. Het fruit wordt afgezet op de binnenlandse markt, in Europa en ook in Canada.

Voor meer informatie:
Maximiliano González
Frutas Nene
Ctra. de Guadiana, s/n Km. 0,5
06185 Valdelacalzada (Badajoz) – Spanje
Tel: +34 924 44 61 93
Mob: +34 630 35 08 26
[email protected]
www.frutasnene.com

Publicatiedatum: