Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Enorme belangstelling voor Turkse zachtfruitsector"

"De weersomstandigheden voor Turkse blauwe bessen waren gunstig, aangezien er geen late vorst of hagel was in de zuidelijke regio's", zegt Turgut Aysan, voorzitter van de raad van bestuur van de Turkse zachtfruitexporteur Safir Berry: "Ons seizoen voor blauwe bessen begint voornamelijk in maart in de zuidelijke regio's, zoals Antalya, in tunnels met beperkte hoeveelheden. Het seizoen duurt vervolgens tot augustus in de noordelijke regio's en op grotere hoogten, zoals Bursa. Het seizoen is nog aan de gang, aangezien de omstandigheden dit jaar vrij gunstig waren. Geen late vorst en geen hagel in de zuidelijke delen, dus we konden in april beginnen met een vroege oogst."

Ondanks dat de Turkse blauwe bessensector de afgelopen jaren snel en gestaag is gegroeid, is de toename van de teelt dit jaar niet zo groot als Aysan had gehoopt. "Het areaal blauwe bessen groeit niet zo snel als we gehoopt hadden, als gevolg van economische omstandigheden zoals hoge inflatie, hoge rentetarieven enzovoort. Investeerders zijn nogal voorzichtig met het doen van grote investeringen in tijden als deze en willen graag een beter beeld van de toekomst hebben voordat ze een investering doen. Er is echter nog steeds een enorme belangstelling voor de zachtfruitsector in Turkije. Als Safir Berry verbeteren we onze rassen en teeltfaciliteiten en als Safir Berry hebben we de afspraken gemaakt om ook betere en geavanceerde rassen aan te bieden aan collega-telers."

De export van de Turkse blauwe bessen is dit jaar niet zo gemakkelijk geweest, waardoor veel telers zich op de binnenlandse markt hebben gericht, legt Aysan uit: "De vraag naar blauwe bessen op de lokale markt steeg heel snel. Bijna alle lokale supermarkten begonnen hun klanten blauwe bessen aan te bieden. Door de lage wisselkoersen en de stijgende kosten, zoals algemene teelt- en arbeidskosten, is het voor exporteurs echter moeilijk om blauwe bessen tegen de juiste prijs aan te bieden aan klanten in het buitenland. In plaats daarvan is dit een seizoen geweest om de lokale markt uit te breiden, in combinatie met een beperkte export. Ik hoop dat de prijzen niet zullen dalen, zodat telers in ieder geval hun omzetdoelstellingen zullen halen en zullen blijven investeren in zachtfruit."

Om ervoor te zorgen dat de Turkse blauwe bessen een aantrekkelijke optie blijven voor kopers, blijft Safir Berry zich inzetten voor hun doelstellingen op teeltgebied. "Zoals ik al eerder zei, verbeteren we onze teeltfaciliteiten en onze kwekerij om aan de eisen van onze klanten te kunnen blijven voldoen. Als land krijgen we elk jaar meer ervaring op het gebied van teelt, oogst en marketing om ons doel van 100.000 ton blauwe bessen te bereiken. De grootste uitdagingen zijn de toenemende teelt en vooral de arbeidskosten en de economische omstandigheden die door de schaalvergroting van de teelt ontstaan. Als telers hebben we overheidssteun nodig om de schaal van de zachtfruitsector in Turkije uit te breiden. In ruil daarvoor kunnen we ons land een enorme exportopbrengst opleveren," besluit Aysan.

Voor meer informatie:
Turgut Aysan
Safir Berry
Tel: +90 532 3610 403.
[email protected]
www.safirberry.com

Publicatiedatum: