Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inflatietrends in Polen

In tegenstelling tot de verwachtingen liet de inflatie in Polen in mei een lichte daling zien, maar dit duidt niet op een stopzetting van de inflatietrend. De Monetary Policy Council (MPC) zal naar verwachting een restrictief beleid blijven voeren vanwege de verwachte inflatiedruk, waarbij monetaire versoepeling waarschijnlijk niet voor medio 2025 van start zal gaan. De inflatie van de consumentenprijsindex (CPI) steeg in mei tot 2,5% j-o-j onder invloed van verschillende sectorale prijsveranderingen. Met name de prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken stegen marginaal, terwijl de brandstof- en energieprijzen daalden.

De brandstofprijzen, die in de voorgaande maanden waren gedaald, noteerden in mei voor het eerst sinds maart 2023 een stijging op jaarbasis. Deze verschuiving droeg aanzienlijk bij aan de inflatie op jaarbasis. De impact van de weersomstandigheden op de voedselprijzen was opmerkelijk, waarbij een vroegere start van het groeiseizoen de verwachte stijging als gevolg van btw-aanpassingen temperde. De kerninflatie bewees ook tekenen van matiging en werd in mei geraamd op ongeveer 3,8-3,9% j-o-j, met een groeivertraging van maand-op-maand.

Ondanks de tijdelijke opluchting zal de inflatie in de komende kwartalen naar verwachting stijgen en tegen het einde van 2024 mogelijk ongeveer 5% j-o-j bedragen. Veranderingen in de regelgeving en aanpassingen van de energieprijzen zullen de inflatiedruk naar verwachting verder aanwakkeren. Er wordt dan ook verwacht dat de MPC de rentetarieven gedurende heel 2024 stabiel zal houden, met mogelijke renteverlagingen die op zijn vroegst medio 2025 worden overwogen.

Bron: think.ing.com

Publicatiedatum: