Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kansen voor Zuid-Afrikaanse exporteurs

Sinaasappelsapprijzen stijgen door problemen met Braziliaanse oogst

Sinaasappelfutures zijn aanzienlijk gestegen op de Intercontinental Exchange in New York, met prijzen die bijna verdubbelden in het afgelopen jaar. Deze stijging wordt toegeschreven aan de negatieve effecten van veranderende weerpatronen en ziekten op de sinaasappeloogst in Brazilië. Naast Californië is Brazilië de grootste exporteur van sinaasappelsap, terwijl Zuid-Afrika de op één na grootste exporteur van citrusvruchten ter wereld is.

In het licht van het wereldwijde tekort aan sinaasappelsap besprak Justin Chadwick, CEO van de Citrus Growers Association, de potentiële voordelen voor lokale telers in Zuid-Afrika. Hij benadrukte de dramatische stijging van de prijzen van verwerkt sinaasappelsap in het land, van ongeveer R1.000 per ton naar meer dan R3.000 per ton. Deze prijsstijging biedt telers de kans om een deel van hun marginale fruit te gebruiken voor de teelt van sinaasappelsap, wat de sector kan versterken.

Ondanks de uitdagingen als gevolg van de havenstoringen van Transnet in 2023, werd de exportsector van citrus grotendeels ongemoeid gelaten vanwege de timing van hun seizoenscyclus. Chadwick uitte echter zijn bezorgdheid voor het komende seizoen en noemde het gebrek aan investeringen in nieuwe havenuitrusting en de verouderende infrastructuur, die risico's zouden kunnen opleveren voor de export van dit jaar.

Bron: ewn.co.za

Publicatiedatum: