Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar luchtvracht blijft sterk groeien in Q2

De International Air Transport Association (IATA) heeft gegevens vrijgegeven voor de wereldwijde luchtvrachtmarkten van april 2024, die een sterke jaarlijkse groei van de vraag in het tweede kwartaal (Q2) laten zien.

De totale vraag, gemeten in vrachttonkilometers (CTK's*), steeg met 11,1% ten opzichte van april 2023 (11,6% voor internationale operaties). Dit is de vijfde maand op rij met een groei van twee cijfers j-o-j.

De capaciteit, gemeten in beschikbare vrachttonkilometers (ACTK's), steeg met 7,1% ten opzichte van april 2023 (10,2% voor internationale operaties).

"De vraag naar luchtvracht begon het tweede kwartaal met een solide stijging van 11,1%. Hoewel er nog veel economische onzekerheden zijn, lijkt het erop dat de wortels van de sterke prestaties van luchtvracht zich verdiepen. In de afgelopen maanden groeide de vraag naar luchtvracht zelfs toen de inkoopmanagersindex (PMI) een mogelijke krimp aangaf. Nu de PMI op groei wijst, zijn de vooruitzichten voor een aanhoudend sterke vraag nog robuuster," aldus Willie Walsh, directeur-generaal van IATA.

Er moet worden gewezen op verschillende factoren in de operationele omgeving:

  • In april werden de PMI's voor de wereldwijde productie en nieuwe exportorders positief (respectievelijk 51,5 en 50,5). Dit is de eerste keer in twee jaar dat de PMI voor nieuwe exportorders een groei liet zien.
  • De industriële teelt steeg in maart met 1,6% j-o-j, terwijl de wereldwijde grensoverschrijdende handel met 0,8% kromp.
  • De inflatie bleef in april relatief stabiel in de VS, EU en Japan met percentages van respectievelijk 3,4%, 2,6% en 2,5%. China rapporteerde een stijging van de consumentenprijzen met 0,2% j-o-j - een positief signaal ondanks de bezorgdheid over de vertraging van de Chinese economie.

Regionale prestaties in april
Luchtvaartmaatschappijen in Azië-Pacific zagen de vraag naar luchtvracht in april met 14,0% j-o-j groeien - de sterkste groei van alle regio's. De vraag binnen de Aziatische markt groeide met 13,2% ten opzichte van april 2023, en de Azië-Europa route groeide met 17,7%. De route Midden-Oosten-Azië steeg met 10,4%, 9,5 procentpunten (ppt) minder dan de groei in maart. De capaciteit steeg met 7,8% j-o-j.

Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zagen de vraag naar luchtvracht in april met 7,0% j-o-j toenemen - de zwakste groei van alle regio's. De vraag op de handelsroute Azië-Noord-Amerika steeg met 7,3% j-o-j, terwijl de route Noord-Amerika-Europa een stijging van 5,6% liet zien, wat de grootste vraaggroei voor deze route betekent sinds september 2022. De capaciteit in april steeg met 4,0% j-o-j.

Klik hier om de Luchtvrachtmarktanalyse van april 2024 te bekijken (pdf).

Voor meer informatie:
International Air Transport Association
Tel: +41 22 770 2967
[email protected]

Publicatiedatum: