Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Seizoensstart van Hongaarse abrikozen vroeger dan ooit"

De Europese steenfruitoogst nadert nu het hoogtepunt. "We beginnen in week 22 met de eerste Hongaarse abrikozen, zo vroeg als nooit tevoren!", zegt Andreas Pregartner van de Fair Fruit Group enthousiast. Het internationaal opererende bedrijf met teeltfaciliteiten in Oostenrijk, Duitsland, Hongarije en Spanje biedt aan het begin van het hongaarse seizoen de vroege rassen Lilly Cot, Tsunami en Colorado aan. "Afgezien van minimale oogstverliezen verwachten we over het algemeen een goede abrikozenoogst in Hongarije, aangezien er weinig neerslag en late vorst is geweest."

Ondertussen loopt de vroege steenfruitoogst in het achterland van Murcia ten einde. Pregartner: "We konden op 25 april beginnen met de eerste vroege rassen en starten nu geleidelijk met de abrikozenoogst in de hogere teeltgebieden op 500 tot 900 meter boven zeeniveau. Ook hier verwachten we goede opbrengsten en Brix-waarden, evenals fruit van groot kaliber. Bij de perziken en nectarines waren de maten tot nu toe echter vijf millimeter kleiner in vergelijking met vorig jaar, wat te wijten is aan het ontbreken van neerslag. Verder is het steenfruit over het algemeen goed door de relatief vroege bloei gekomen, aangezien er continu dagtemperaturen onder de 30 graden waren, wat eigenlijk optimaal is voor de groei van steenfruit."


Andreas Pregartner en Pascal Felley van de Fair Fruit Group bij de Hongaarse gemeenschappelijke stand tijdens de Fruit Logistica van dit jaar in Berlijn.

In het Portugese teeltgebied Alentejo is de steenfruitoogst ook al drie weken in volle gang en er wordt verwacht dat er tot eind juni fruit zal zijn. Ook hier staat volgens Pregartner een gemiddelde oogst ter beschikking, omdat een klein deel door hagel is getroffen. Het productassortiment van de Fair Fruit Group wordt later in het seizoen afgerond met abrikozen uit Duitsland en Oostenrijk. "In Duitsland is een deel van de abrikozen door vorst beschadigd. Ook in Oostenrijk waren er weersgerelateerde verliezen en de totale opbrengst zal vergeleken met vorig jaar iets lager uitvallen. We hopen nu op stabiel weer in de gehele Centraal-Europese regio", aldus Pregartner.

Het steenfruit uit eigen teelt wordt voornamelijk in Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, evenals in Slowakije en Tsjechiƫ verkocht. "We hebben onze positie in de retail in de afgelopen jaren geleidelijk kunnen uitbreiden. Dankzij de reeds overeengekomen programma's en listings stromen de volumes continu door. Omdat we minder actief zijn op de vrije markt, zijn aanbod en vraag bij ons ongeveer in evenwicht, wat zich weerspiegelt in een evenwichtige marktsituatie."


Het ras PinkCot in Hongarije

Uitdagingen in de teelt van steenfruit
Over het algemeen kijkt het team van de Fair Fruit Group optimistisch naar de toekomst, hoewel men hier en daar nog bepaalde uitdagingen te overwinnen heeft. "Vooral de weersomstandigheden in Centraal-Europa baren ons grote zorgen. Binnen onze groep investeren we vooral in rasseninnovaties, zodat we de handel ook in de toekomst zo constant mogelijke volumes en kwaliteiten kunnen bieden. Op het Iberisch schiereiland is het onderwerp water zeker een hot topic. Dit hebben we inmiddels gelukkig vrij goed onder controle in onze contractteelt", besluit hij.

Voor meer informatie:
Andreas Pregartner
Fair Fruit Group
Tel: +43 664 3122040
[email protected]
https://www.fairfruit.com/

Publicatiedatum: