Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische dwangsommen achtervolgen Nederlandse teler

Een clubje van vijf Nederlanders stond afgelopen maand voor de rechter in een door de Vlaamse voedselveiligheidswaakhond FAVV aangespannen zaak. De Nederlanders zijn actief in de teelt van onder meer sla en bladgewassen, ook in België. Daar zijn dwangsommen opgelegd voor overtredingen, maar door het bedrijf op te splitsen zou men geprobeerd hebben daar aan te ontkomen.

De dwangsommen zijn in België opgelegd na overtredingen in 2020, 2021 en 2022. In 2022 werd zelfs een teeltverbod opgelegd nadat bij een controle onder meer gebroken glasscherven tussen het gewas, afval tussen de gewassen, ongediertebestrijding tussen de planten en uitwerpselen zijn geconstateerd.

In april 2022 kwam de totaalsom aan boetes en dwangsommen uit op ruim 3,7 miljoen euro. Niet lang daarna splitste het teeltbedrijf op. Volgens het FAVV heeft is een groot deel van het geld weggesluisd via de splitsing van het bedrijf zodat het leek alsof ze de boete niet kunnen betalen. De rechtbank oordeelt dat er daarom sprake is van een onrechtmatige daad. Er is op die manier een sterfhuis gecreëerd. De activiteiten in België zijn onder een andere entiteit voortgezet.

De gedaagden betwisten dat ze onrechtmatig hebben gehandeld met de splitsing. Zij wijzen erop dat achtergrond van de splitsing was dat het in de praktijk na verloop van tijd duidelijk werd dat de bedrijfsrisico's in België over het algemeen groter waren dan in Nederland. Er is volgens hen gekozen voor splitsing, omdat de Nederlandse locaties werden geëxploiteerd op verpachte tuinderijen en pachtovereenkomsten niet kunnen worden overgedragen. Die pachtovereenkomsten vertegenwoordigen geen waarde. Het FAVV kan zich niet daarop verhalen.

Om het geld te innen is het FAVV nu uitgeweken naar de Nederlandse rechter, nadat ook al een oud-handelspartner in Nederland voor de deurwaarder werd aangeschreven op zoek naar geld. De Rechtbank Rotterdam deed op 1 mei 2024 uitspraak. De uitspraak is op 28 mei gepubliceerd.

Welke dwangsom moet worden opgelegd is nog niet duidelijk. In België lopen nog procedures over de hoogte van de boete voor de overtreding.