Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oost-Europa stimuleert vraag naar Zuid-Afrikaanse avocado's

"Onze Pinkerton avocado's hebben een mooie oogst opgeleverd, uitzonderlijk schoon met weinig schade door weerselementen," zegt Joachim Prinsloo, CEO van Sunreaped, teler van subtropische gewassen in het noordoosten van Zuid-Afrika en het zuiden van Mozambique. "We zijn halverwege de avocado-oogst en bezig met Hass, die ook mooi schoon fruit opleveren. De maat is een goede gemiddelde grootte die piekt op tel 18 en 20."

De Pinkerton is een avocadocultivar voor landen die pas sinds kort avocado's eten, zoals Noorwegen, Oost-Europa en Rusland, en waar de kopers niet zo onverzettelijk zijn wat betreft cultivar en aantal als in West-Europa.

Hun avocado's (die naast bananen, gember en macadamia's slechts 5% van de Sunreaped portfolio uitmaken) zijn in zeer goede handen, zegt Prinsloo. "Onze avocado's worden op de markt gebracht door The Fruit Farm Group en ik denk niet dat er iemand beter is als het om avocado's gaat. Naar mijn mening hebben zij een grote voorsprong in de avocadosector, en dan heb ik het niet alleen over de prijsniveaus, maar ook over de dynamiek binnen het bedrijf en hun briljante avocadoteam in Zuid-Afrika: Alta van Eeden, Jaco Marais en Athol Currie die altijd in contact staan met de teler en met de exporteur en ervoor zorgen dat hun exporteurs tevreden zijn."

Continu aanbod van avocado's verlaagt de prijzen
Hij merkt op dat de lokale avocadoconsumptie sinds vorig jaar niet is toegenomen, ondanks het langlopende seizoen van de South African Avocado Growers' Association om de avocadoconsumptie te stimuleren. "Op het gebied van export zijn er elk jaar meer mogelijkheden, en niet noodzakelijkerwijs vanwege nieuwe handelsovereenkomsten met andere landen, maar omdat meer landen gewend zijn geraakt aan het eten van avocado's, en in het bijzonder consumenten in het Oostblok van Europa."

De lokale markt wordt echter niet minder belangrijk. "Er zijn genoeg klasse I vruchten die lokaal worden verkocht, omdat we onze binnenlandse markt even belangrijk vinden. We hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat premiumfruit ook op de Zuid-Afrikaanse markt komt."Het aanbod van binnenlandse avocado's is tegenwoordig bijna jaarrond in Zuid-Afrika, als gevolg van een mozaïek van boomgaarden in de verschillende microklimaten van het land. Dezelfde overvloed heeft ook de prijzen gedrukt en het teeltbedrijf begint aan de marginale kant te raken, zegt hij. "Vanuit Europa krijgen we nu R60 [3 euro] per karton van 4 kg, na aftrek. De prijzen staan onder druk, als je bijvoorbeeld kijkt naar de prijzen die we vier jaar geleden kregen, toen was het R100 per karton na aftrek. Het is absoluut een gevolg van de vele hectaren avocado's die werden geplant."

Macadamia's zijn aan het opleven na een paar saaie jaren, en de andere welkome verandering, zegt Prinsloo, is de totale transparantie van de prijzen en dus de gemoedsrust die hij krijgt door zijn associatie met een nieuwe macadamia-exporteur, de Bester Groep.

Voor meer informatie:
Joachim Prinsloo
Sunreaped
[email protected]

Publicatiedatum: