Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse Gala-appelen zijn vrijwel op

"Als we kijken naar de beschikbaarheid van appelen uit Polen, lijkt de situatie veel op die van het vorige seizoen rond deze periode", zegt Jakub Krawczyk, exportmanager voor de Poolse appelexporteur Appolonia. "Onze huidige appelvoorraden zijn nog steeds vergelijkbaar met de voorraden die we vorig seizoen rond deze tijd van het jaar hadden. Wat de vraag betreft, hangt het echt af van de markt. Veel Poolse handelaren exporteren appelen naar Kazachstan, Egypte of Wit-Rusland en we zien dat de vraag op deze markten het grootst is. Wat de EU-klanten betreft, hebben we gemerkt dat de bestellingen een beetje vertragen. Op dit moment verschijnt er zachtfruit in Polen, zoals aardbeien, en als gevolg daarvan kiezen mensen ervoor om dat fruit te kopen in plaats van appelen. Dit is een trend die zich elk jaar voordoet."

Een hogere prijs voor de Poolse appelen heeft invloed gehad op de huidige vraag, legt Krawczyk uit. "De prijzen voor appelen zijn ook snel gestegen, vooral voor de rode variëteiten. Sommige klanten konden deze stijging niet aan, waardoor de vraag vertraagde. Ook zijn de promoties voor sommige supermarkten afgelopen en zullen de volgende promoties waarschijnlijk rond augustus van start gaan, dus dit heeft ook enige invloed gehad op de afzet. Hoe langer het seizoen duurt, hoe kleiner de markten zijn om naar te exporteren. We kunnen op dit moment in het seizoen geen appelen meer verkopen aan Azië of Zuid-Amerika, dus ons seizoen is in deze regio's afgelopen."

De beschikbaarheid varieert per ras, maar Krawczyk benadrukt dat Gala-appels bijna volledig uitverkocht zijn voor het seizoen: "Op dit moment zijn de populairste variëteiten waar onze klanten voor gaan Red Jonaprince, Jonagored, Golden Delicious en Idared. Er zijn nog steeds goed verkrijgbare rassen zoals Ligol, Szampion, Red Chief en enkele andere, maar langzamerhand zullen er steeds minder appelen beschikbaar zijn. De Gala appelen zijn op dit moment bijna helemaal op. We denken dat het verkopen van de voorraden die we nog hebben geen probleem zal zijn. Bovendien bereiden we ons voor op het volgende seizoen. Dat betekent dat we met klanten praten, een schema opstellen enzovoort."

Volgens Krawczyk konden veel klanten niet voldoen aan de nieuwe prijzen die door de Poolse telers waren vastgesteld. "Er was een grote prijsstijging voor appelen in de laatste weken, vanwege een paar redenen. Er waren minder appelen beschikbaar op de markt en de vraag was vrij groot. Veel telers hadden vorst- en hagelschade, dus besloten ze de prijs te verhogen voor appelen die ze nog op voorraad hadden. Helaas zijn niet alle markten erin geslaagd om de prijsstijgingen in te halen en de meeste kopers wilden de appelprijs voor hun leveranciers niet verhogen. Daarom moesten veel leveranciers lagere prijzen overeenkomen of hebben ze de leveringen stopgezet, afhankelijk van de overeenkomst die ze hadden. We weten niet zeker of de stijging van de appelprijzen zal aanhouden, omdat de prijs voor veel bestemmingen gewoon te hoog is."

Krawczyk stelt dat de logistieke situatie zal moeten verbeteren als het bedrijf in het nieuwe seizoen naar Aziatische markten wil exporteren: "Het grootste probleem dit seizoen was de vertraging van containers op Aziatische routes. We denken echt dat als het probleem volgend seizoen aanhoudt, we moeten heroverwegen of we het risico willen nemen of onze appelen naar andere markten willen sturen. Als we geen garanties hebben voor een normale transittijd door de rederijen, zullen we het risico niet nemen om appelen naar veel havens te sturen. Ik denk dat veel bedrijven hebben geleden onder de vertragingen dit seizoen, niet alleen Poolse exporteurs, maar ook telers van appelen in het algemeen. Ik denk dat iedereen het ermee eens is dat zelfs als we de appelen perfect verpakken, de verlengde vervoerstijd de kwaliteit van de appelen aanzienlijk beïnvloedt," besluit hij.

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
Tel: +48 785 342 930
[email protected]
www.appolonia.pl

Publicatiedatum: