Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere prijzen Egyptische druiven door grote Europese vraag

"De start van het Egyptische druivenseizoen wordt gekenmerkt door een aanzienlijke stijging van de vraag tegenover een daling van de volumes, waardoor telers en exporteurs goede prijzen kunnen krijgen", zegt Mina Eissa, CEO van Rejoice Pro. De exporteur deelt echter ook zijn zorgen over de rest van het seizoen.

Mina: "Veel telers hebben dit seizoen te maken met vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van ernstige en onzekere weersveranderingen die hebben geleid tot een lagere teelt dan vorig jaar. Egypte zal in juni, juli en augustus nog late druivenrassen aanbieden (wit, rood en zwart). Bepaalde variëteiten zoals Crimson Red Seedless en Arras hebben de neiging om later te arriveren, maar wel met een frissere, knapperigere kwaliteit."

"Ondanks de daling in volumes lijkt de kwaliteit van het product, inclusief smaak en Brix-niveau, dit seizoen vrij goed te zijn, wat Egyptische druiven een voorsprong geeft op andere druiven van verschillende oorsprong, zoals die uit India," voegt hij eraan toe.

Mina legt uit dat de crisis in de Rode Zee de zorgen van de exporteurs nog vergroot: "Exporteurs zijn terughoudend om druiven naar het Verre Oosten te verschepen vanwege de extra transittijden, die voor sommige bestemmingen kunnen oplopen tot 30 of 40 dagen."

Aan de andere kant heeft de crisis in de Rode Zee ook gevolgen voor India, een van de belangrijkste concurrenten van Egypte op de Europese druivenmarkt. "Dit is nu al het geval en India verscheept veel minder volumes naar Europa. India exporteert echter voornamelijk de witte Thompson-variëteit en exporteert niet veel rode druiven. Het effect hangt dus af van de variëteiten. In ieder geval hebben we er alle belang bij dat de crisis in de Rode Zee tot een einde komt, zodat de druivenmarkt zich kan herstellen en beter kan worden toegewezen," legt Mina uit.

Aan het begin van het seizoen liggen de prijzen voor Egyptische druiven momenteel hoger dan aan het begin van het vorige seizoen. "De EU-markt lijkt erg goed te reageren met prijzen variërend van 11 tot 13 euro CNF per 5 kg karton voor witte pitloze druiven en 12 tot 14 euro voor 5 kg karton met rode pitloze druiven. De prijzen af teeltbedrijf, vóór het sorteren en verpakken, zijn gestegen van gemiddeld 30 tot 40 EGP/kg vorig jaar tot 60 tot 70 EGP dit jaar. Ook op de lokale markt zijn de prijzen gestegen. Over het algemeen hebben veel Europese importeurs hun programma's aan het begin van het seizoen met 20-30% verhoogd en beginnen ze nu al late variëteiten te bestellen voor juni en juli."

"De uitkomst van het seizoen zal afhangen van wat er gebeurt als onze late teelt op de markt komt. We zijn er niet zeker van dat de Europese markt alles zal absorberen, omdat Spanje in juni van start gaat en er binnenkort ook druiven uit Chili komen. De concurrentie op dit gebied lijkt nog steeds vaag vanuit ons perspectief als Egyptische exporteurs", besluit Mina.

Voor meer informatie:
Mina Eissa
Rejoice Pro
Tel: +20 128 844 4469
[email protected]
www.rejoicepro.com

Publicatiedatum: